Семейството на операторката, застреляна на снимачната площадка на филма "Rust", заведе дело срещу Алек Болдуин и продуцентите, предадоха световните информационни агенции, цитирани от БТА.

Според фамилията на Халина Хътчинс "грубото" пренебрежение към оплакванията, свързани с безопасността, директно е довело до нейната смърт.

На пресконференция адвокатите, представляващи съпруга й и 9-годишния им син, казаха, че Болдуин е отказал да бъде проведено специално обучение.

Защитата на актьора пък заяви, че всяко твърдение за безразсъдство на актьора е "напълно невярно".

Делото, заведено в Санта Фе, Ню Мексико, е от името на Матю и Андрос Хътчинс, показва размяна на текстови съобщения между оператор и продуцент с оплакване за безопасността на оръжията. Реакцията е определена като "груб сарказъм".

Операторът Лейн Лупър пратил съобщение на ръководителя на продукцията Катрин Уолтърс, в което информира: "Имахме три случайни изстрела. Това е супер несигурно".

Тя пък отговаря: "Случайни изстрели от огнестрелното оръжие? Страхотно. Звучи добре".

За стрелбата на снимачната площадка на филма "Rust" са заведени най-малко четири други дела, но това е първото, пряко свързано с един от двамата пострадали.

"Безразсъдното поведение на обвиняемите и мерките за намаляване на разходите доведоха до смъртта на Халина Хътчинс", заяви адвокатът Брайън Паниш.

През октомври по време на репетиция за сцена от продукцията Алек Болдуин случайно застреля операторката Халина Хъчинс и рани режисьора Джоел Соуза, след като се оказа, че използваният от него реквизитен пистолет е зареден с бойни, вместо с халосни патрони. Разследването на тежкия инцидент продължава.