Четирима души са задържани от полицията в Пловдив за 24 часа, а домовете и офисите им са претърсени. Акцията е във връзка с дейността на организираната престъпна група за източване на евросредства, която се разследва от Европейската прокуратура, съобщи БНР.

Полицейските сили от ГДБОП иззеха голямо количество документи, пари в брой (около 11 000 евро), компютърни сървъри и мобилни телефони, информира в сайта си Европрокуратурата.

От там уточняват, че няколко души са заподозрени в предоставяне на невярна информация за получаване на европейски средства от Европейския социален фонд, както и по мярка "Подкрепа на микро и малки предприятия за преодоляване на икономическите последици от пандемията COVID-19.

Точният размер на щетите за бюджета на ЕС все още се оценява и не са повдигнати обвинения. На този етап от разследването не могат да бъдат съобщавани повече подробности.

Наскоро от европрокуратурата съобщиха, че върви дело за подкуп от 5000 лв., като случаят отново е от Пловдив. Главен експерт от Държавен фонд "Земеделие" е получил 5 хил. лв. подкуп от собственик на земеделска компания.

Земеделският производител е кандидатствал за финансиране по схемите и мерките на Програмата за развитие на селските райони на ЕС за периода 2014-2020 г. Чиновникът му поискал подкупът, за да си получи той парите от програмата по-бързо.