Ситуацията с Националната детска болница е на етап анализиране.

Това стана ясно от отговор на здравната министърка проф. Асена Сербезова по време на парламентарния контрол в петък на въпрос на депутата от БСП проф. Георги Михайлов.

"Екипът ни се въздържа от прибързани и необмислени действия", каза тя и добави, че въпросът е подложен на "задълбочен анализ", като са представили гледната точка на всички страни. 

Със заповед на Сербезова от 24 януари е създадена работна група, която има срок от два месеца, за да анализира правните, финансовите и медицинските аспекти.

Тече и проверка на направените разходи досега. Тя е възложена на агенция "Медицински одит".

Серебзова обеща, че един месец след приключване на анализа на работната група ще представи на депутатите резултатите.

Тя напомни, че е спряла временно всички действия по намерението на предшественика си Стойчо Кацаров за строежа на болницата в двора на "Лозенец", като междувременно се предвиждаше Педиатрията да се прехвърли в сегашната сграда на т. нар. Правителствена.

Търсенето на място и строежъг ще отнемат време, отбеляза проф. Михайлов, който предложи, че дотогава трябва да върви паралелно действие да обединение на всички действащи звена - хирургични и терапевтични за деца, като по негове оценки национално значимите детски легла били 250-270, основно в болниците в София. Той напомни, че добре познава като педиатър тази разпокъсаност, едно дете, за да се консултира от едно на друго място минават часове.

"Това не бива да продължава във времето", каза той.

От Педиатрията има проект за подобряване на условията на лечение на децата там, отбеляза още Сербезова.

Историята на строителството на Национална детска болница е проточена във времето, сега е залегнала като приоритет в коалиционното споразумение.