Президентът Румен Радев призова правителство спешно да разгледа проблема с хлебопроизводството и да се вземат неотложни мерки. Изявлението му бе в Добрич, след като посети компанията "Добруджански хляб" АД.

"Мерките са свързани не само с някаква директна финансова помощ, те имат всеобхватен характер, не всичко опира до пари. Опира и до това как да се вземе решение как да се борим по-ефективно и със сивата икономика, да има завишен контрол", каза президентът.

Той подкрепи идеята за 9% ДДС върху производството на хляб.

"Не искам изобщо да навлизам в периметъра на решения на правителството, това е тяхно решение, ангажимент и отговорност, но моят призив е правителството и парламентът да се вслушат в хората, които произвеждат хляба.

Защото диференцирана ставка 9% ДДС само върху хляба е стратегическо решение, то може да доведе и до изсветляване на производството, до ефективна борба със сивата икономика", каза президентът.

Той добави, че може да се помисли за разширяване на обхвата на мярката 60 на 40, така че по-големи предприятия също да могат да се възползват от нея. Държавният глава каза още, че е критично важно правителството да установи добър диалог с големите търговски вериги, за да има защита на българския производител. 

"За българина хлябът, неговата цена като елемент от малката потребителска кошница, е особено чувствителна тема.

За нас хлябът е не просто стока, той  е свързан дълбоко с ценностите, с нашите традиции и от цената на хляба, как се справяме с нея, зависи изобщо как се справяме с икономическата и енергийната криза", каза президентът.

Малко по-късно вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев отхвърли възможността за намаляване на ДДС за хляба, съобщи БНР.

"Имаме коалиционно споразумение, там е ясно записано, че диференцирани ДДС ставки, изключая тези, които са заварени покрай COVID кризата, няма да се приемат. А и това, което видяхме, че когато бяха намалени ДДС ставките, примерно за ресторантьорството, това не доведе до по-ниски цени за крайния потребител", каза Василев.