Дойде ли моментът на окончателния разпад на СДС? Това е основният въпрос след проведения вчера Национален съвет на синята партия.

Главният секретар на СДС Илия Лазаров е обявил "самоизключване" на четири от най-големите областни организации на СДС - Бургас, Кюстендил, Сливен и Разград. Това се казва в съобщение до медиите, изпратено от Младежкия СДС.

Изключването се е случило въпреки, че има решение на Контролния съвет на партията, според което тези организации остават членове, въпреки че са забавили плащането на членския си внос, потвърди източник на Клуб Z. Лазаров обаче отказал да се съобрази с решението на съвета, като се позовал на текст в устава на СДС.

Така в Националния съвет не са допуснати до участие членовете на структурите от тези области и те са извадени от списъчния състав на НС на СДС.

В началото на заседанието от отстранените структури обаче са настояли като първа точка да се разгледа казусът и да се върне отнетият им достъп до участие във форума.

Временно изпълняващият длъжността председател на Контролния съвет на СДС Златослав Златанов представил пред Националния съвет решението, с което реално се възстановяват структурите. След него думата взел бившият заместник-председател на СДС и депутат от партията Костадин Марков от Бургас, който също призовал членовете на НС да се противопоставят на погазването на Устава на СДС и да не участват в служебна победа на конференцията от страна на Румен Христов, пишат от МСДС.

Самият Христов е бил категоричен, че няма как да върне тези структури, макар да са донесли едни от най-високите резултати на СДС на местни и парламентарни избори през последните години.

Според съобщението мъж, който е бил лична охрана на Христов дори е заплашвал делегати и се е опитвал да им попречи да стигнат до трибуната. Клуб Z потърси Христов за коментар, но той не отговаряше на телефона си.

Против подобна братоубийствена война са се изказали още заместник-председателите на СДС Теодор Петков и Мариана Лазарова, както и доайенът на СДС-София Владимир Кисьов, който е призовал да се спази решението на Контролния съвет.

Въпреки това след края на разискванията главният секретар на СДС Илия Лазаров е останал непреклонен и е отказал да допусне членовете на СДС от тези области и ги е оставил "изключени".

Областите Бургас, Кюстендил и Сливен обявиха, че започват съдебна битка с Лазаров.

Владимир Кисьов обясни пред Клуб Z, че най-вероятно проблемът ще получи благоприятно решение. Още повече, че на предстоящата Национална конференция, която е насрочена за 12 март, се очаква текстът в устава, по който са изключени четирите организации, да бъде променен.

В съобщението се припомня, че сред "самоизключените" са кметът на Кюстендил Петър Паунов, който е избиран 4 пъти за кмет на областния град, председателят на Общинския съвет в Дупница Костадин Костадинов, който е и регионален представител на СДС за Югозападна България, заедно с цялата група от 5 общински съветници на СДС в Дупница, заместник-председателят на Общинския съвет в Бургас Станимир Апостолов и колегата му Дончо Златев - регионален представител на СДС за Югоизточна България, общинският съветник и син лидер от Сливен Пламен Крумов, който направи един от най-силните преференциални резултатите на СДС миналата година, общо над 20 общински съветници на СДС и голяма част от членската маса на СДС като цяло.

В точка "разни" е съобщена новината, че СДС напуска сградата на "Раковска" 134 след 33 години. Пред съвета ръководството е обявило, че започва ремонт на сградата и сега временно партията ще се изнесе. Според младежкия лидер Дончо Златев обаче на "Раковска" 134 е взето решение да се настани новото Министерство на иновациите и растежа на Даниел Лорер, а за СДС ще се търси друг офис, като вероятно партията ще отиде в бившия офис на "Атака".

От МС категорично опровергаха това и казаха, че новото министерство ще заеме една от досегашните сгради на Министерството на икономиката на пл. "Княз Александър Първи" 12 в София.