Последната оценка на американското разузнаване показва, че Русия продължава с подготовката за нахлуване в Украйна, според високопоставен американски служител, пряко запознат с темата и друг източник с достъп до данните, съобщава Си Ен Ен.

Оценката, описана като "мрачна" от висшия служител, показва, че Русия може да атакува в следващите дни. САЩ все още очакват всяка руска инвазия да бъде предшествана от инсценировка, каза друг амиерикански служител.

Американските представители обаче предупреждават, че не знаят дали Путин е взел окончателно решение за нахлуване и отбелязват, че той може да забави действията или изобщо да не ги нареди. По-ранните оценки, предвиждащи военни действия на Русия тази седмица, не се оправдаха.

САЩ са информирали украинските военни за най-новата си оценка на ситуацията, според високопоставени служители и от двете страни, предаде телевизията.

В телефонен разговор министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин призова за деескалация и дипломатическо уреждане на ситуацията в Украйна  руския си колега Сергей Шойгу, съобщи пресслужбата на Пентагона, цитирана от БТА.

"Министър Остин призова за деескалация, връщане на руските сили, обкръжаващи Украйна, в техните бази и за дипломатическо уреждане", се казва в изявлението.

Отделно, Остин каза днес във Варшава, че евентуално руско нахлуване в Украйна може да предизвика голям бежански поток към Европейския съюз, предаде ДПА.

Напрежението в Донбас расте

Ръководителят на самопровъзгласилата се Донецка народна република, която е във война с властите в Киев, Денис Пушилин обяви днес евакуация на цивилни към съседна Русия, обвинявайки Киев, че се готви за нахлуване след ескалацията на сблъсъците по линията на съприкосновение, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Днес е организирано масово и централизирано транспортиране на част от населението към съседна Русия, на първо място жените, децата и възрастните хора трябва да бъдат евакуирани", каза Пушилин във видеообръщение, публикувано в акаунта му в Телеграм.

"Украинският президент Володимир Зеленски много скоро ще даде заповед за настъпление и ще активира план за нахлуване в Донецка и Луганска народни републики", каза ръководителят на самопровъзгласилата се република.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба отрече съобщения в руските държавни медии, че Киев планира да започне офанзива срещу районите, държани от подкрепяните от Русия бунтовници в източния регион на Донбас, предаде Би Би Си.

„Категорично отхвърляме руските дезинформационни доклади за предполагаеми офанзивни операции на Украйна или актове на саботаж в химически производствени съоръжения“, написа Кулеба в публикация в Туитър.

"Украйна не провежда и не планира подобни действия в Донбас. Ние сме изцяло ангажирани само с дипломатическото разрешаване на конфликта."

САЩ и Великобритания обвиниха Москва, че иска да създаде претекст на територията, контролирана от сепаратистите, за нахлуване в Украйна, по чиито граници са струпани близо 190 000 руски войници, отбеляза Би Би Си.

Вой на сирени за тревога отекна днес в Донецк, след обявената от Пушилин евакуация, съобщи очевидец за Ройтерс.

Междувременно лидерът на самопровъзгласената Луганска народна република (ЛНР), втория сепаратистки район в Източна Украйна, Леонид Пасечник обяви също евакуация на населението.

Опозиционният сайт "Медуза" съобщи, че обръщенията, в които лидерите на ДНР и ЛНР обявяват евакуация, са записани на 16 февруари, т.е. в сряда, според метаданните им.

Съобщенията за рязко увеличение на обстрелите в Донбас с използване на въоръжение, забранено от Минските споразумения, предизвиква безпокойството на Москва, каза руският министър на външните работи Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

"Що се касае до ситуацията по линията на съприкосновение в Донбас, сме много обезпокоени от съобщенията от последните дни, буквално от вчера и онзиден, за рязко увеличение на обстрелите с използване на въоръжение, което е забранено от Минските споразумения. В тази връзка искам да ви обърна внимание, че вече не за първа година властите в Киев по най-груб начин нарушават своите задължения и всеки път, когато успяваме да съгласуваме допълнителни мерки за осигуряване на режима на прекратяване на огъня, те ги саботират", каза руският външен министър на пресконференция след среща в Москва с гръцкия си колега Никос Дендиас.