Шест африкански държави - Египет, Кения, Нигерия, Сенегал, Южна Африка и Тунис - ще бъдат първите, които ще получат технологията, необходима за производството на иРНК ваксини, съобщи днес Световната здравна организация (СЗО).

Проектът за трансфер на технологии, стартирал миналата година в Кейптаун, има за цел да помогне на страните с ниски и средни доходи да произвеждат иРНК ваксини в голям мащаб и в съответствие с международните стандарти, предаде АП.

Информационната рибонуклеинова киселина (иРНК) е усъвършенствана технология, използвана от компании като „Пфайзер“/„Биотех“ и „Модерна“, за техните ваксини срещу COVID-19.

СЗО създаде своя глобален център за трансфер на иРНК технологии, след като богатите държави и компаниите започнаха да трупат ваксини, давайки предимство на продажбите на правителствата, които могат да платят най-високите цена. Това изтласка страните с ниски и средни доходи на опашката за ваксини. Понастоящем в Африка се произвежда само 1 процент от ваксините срещу коронавирус. По данни на СЗО само 11 на сто от населението на Черния континент е напълно ваксинирано, докато в световен мащаб средната стойност е около 50 процента.

Генералният секретар на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус заяви на срещата на върха „ЕС-Африкански съюз“ в Брюксел, че въпреки че в световен мащаб са приложени над 10 милиарда дози ваксини срещу COVID-19, милиарди хора все още не са ваксинирани. Той също така заяви, че пандемията от коронавируса е показала повече от всяко друго събитие как разчитането на няколко компании за доставка на глобални обществени блага е едновременно ограничаващо и опасно.

„В средносрочен и дългосрочен план най-добрият начин за постигане на всеобщо здравно покритие е да се увеличи значително капацитетът на всички региони за производство на здравните продукти, от които се нуждаят“, каза той.

Президентът на Южна Африка Сирил Рамапоса призова световната схема за разпространение на ваксини COVAX и алианса за ваксини GAVI да купуват ваксини от местни производствени центрове.

„Липсата на пазар за ваксини, произведени в Африка, е нещо, което трябва да тревожи всички нас, - каза Рамапоса по време на пресконференция в кулоарите на срещата на върха. - Организации като COVAX и GAVI трябва да се ангажират да купуват ваксини от местни производители, вместо да търсят извън тези центрове, които са създадени“, допълни той.

Рамапоса също така аргументира спирането на патентите за ваксината срещу COVID-19, но с неговите доводи не се съгласи председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, съобщи ДПА.

„Става дума за живота на стотици милиони хора, а не за рентабилността на няколко компании“, заяви Рамапоса на съвместна пресконференция.

Макар че даренията са ценени, правителствата, които имат сериозни намерения за глобален достъп до ваксини, трябва да подкрепят временното спиране на действието на свързаните с търговията права на интелектуална собственост върху медицинските технологии, свързани с COVID-19, каза южноафриканският президент.

Преговорите по предложението на Световната търговска организация (СТО), представено от Южна Африка и Индия през 2020 г. като начин да се помогне на държавите с по-ниски доходи да произвеждат собствени ваксини, са в застой. ЕС е равнодушен към предложението, като вместо това Комисията настоява да се използват съществуващите гъвкави механизми на СТО и да се изгради световен производствен капацитет чрез други средства. Скептиците по отношение на премахването на търговията с права на интелектуална собственост твърдят, че споделянето на техническото ноу-хау за производството е по-важно от самата формула за увеличаване на предлагането.

От трибуната с Рамапоса Фон дер Лайен определи интелектуалната собственост като „ценна стока“, докато френският президент Еманюел Макрон заяви, че не интелектуалната собственост е тази, която осуетява предлагането в краткосрочен план, а трансферът на технологии. ЕС, чийто процент на ваксиниране е 71 на сто от населението, досега е дарил близо 145 милиона дози на африканските държави, където средният процент на ваксиниране е 12 процента.

Президентът на Сенегал Маки Сал заяви на срещата:

„Нашата цел, разбира се, е 60 на сто от ваксините, които се поставят в Африка, да бъдат произведени в Африка“.

Президентът на Кения Ухуру Кениата похвали инициативата като „зора на надежда и обещание за африканския континент“. Центърът вече е установил производство на иРНК ваксини в лабораторен мащаб и работи за търговско производство. Обучението на страните получателки ще започне през март 2022 г.

„Това е иРНК технология, разработена в Африка, водена от Африка и притежавана от Африка, с подкрепата на „Eкип Европа“, заяви Урсула фон дер Лайен.

Създаден основно в отговор на извънредната ситуация с COVID-19, проектът може да разшири производствения капацитет за справяне с болести като туберкулоза и малария в Африка. През юни миналата година СЗО избра консорциум от южноафрикански компании да управляват глобалния център за иРНК, като по-късно Afrigen Biologics използва публично достъпната ваксина на „Moдерна“ за производство на собствена версия на ваксината срещу COVID на американската компания.

Първият получател на технологичния трансфер е партньорът на консорциума и частично държавен южноафрикански производител на ваксини „Биовак“, който ще произвежда масово ваксината, след като тя премине през необходимите препятствия, свързани с безопасността и нормативната уредба.