Ако не сте запознати с тази група, създадена през 1982 г., най-вероятно губи и тя - Voivod видимо не живеят охолно като големи рок или метъл звезди. Но с гаранция губите и вие.

40 години след създаването на канадската група (за да е още по-странно - от френската част, в Квебек) в свят, в който всеки копира всекиго, Voivod по забележителен начин не прилича на никого в бизнеса. Даже на моменти квартетът свири такива неща, че не приличат не само на никого, а и на нищо...

Ето това например е най-новият им сингъл:

През годините дори не се намира определение за стила им - през хеви, траш, спийд, към днешна дата се твърди че те представляват свой собствен вид метъл.

Всъщност Voivod експериментират с неравноделни ритми и откачени хармонии - или по-скоро дисхармонии, за които обикновеният рок фен не знае и че съществуват, а в Консерваторията биха получили жлъчна криза.

Плод на пандемичната изолация и стагнацията в турнетата обаче е брилянтният нов Synchro Anarchy. Албумът излезе само преди дни - на 11-и. Запалените "ултраси" на шантавата група казат, че той се доближава до легендарните Killing Technology или Nothingface от 1980-те. 

Voivod едва ли изкарват милиони, те се самопродуцират и дори барабанисът Мишел Лангвен-Away рисува обложките. Как се финансира потресаващият им звук е мистерия. Сигурно е, че имат своите гигански почитатели като например Дейв Грол, който го афишира наляво и надясно. Или да вземем факта, че басистът на "Металика" Джейсън Нюстед - да напусне многомилиардната си корпорация и да дойде да свири в тази група, си бе повече от признание... 

Ето това е от годините с Джейсън:

А ето тук може да чуете целия нов албум на тази група, която след 15 студийни "тави" и 4 десетилетия история остава категорично явление в музиката изобщо: