Цените на енергията хвърчат като обезумели нагоре. COVID, Путин, урагани, кога е обесен Левски и коя е Мата Хари – на кого му пука при тия сметки? Затова е крайно време най-сетне да вземем да говорим сериозно по вечната тема - кога най-сетне ще построим АЕЦ „Белене“? Забелязали ли сте, че тази тема се припомня при всяка криза и винаги някой успява да заглади косъма покрай поредния напън да се запълни гьолът с бетон?

Разбира се, атомната енергия не е единственият отговор на енергийната криза. Има и някои други, но те си имат своите предимства и недостатъци.

Радикален начин

1.    Изключвате парното, режете тръбите на радиаторите, взривявате трафопоста на квартала и навирате газопровода към Сърбия във... където сами си прецените. 

-       Предимства: Сметката за енергия рязко намалява и ви остават само преносните такси, таксата „кмет“, таксата „ГЕРБ“, таксата „БСП“, таксата „Путин“, таксата за вредните газови – абе горе-долу само 90% от онова, което иначе трябва да платите. Събирате всички стотинки от квартала в два чувала и ги носите лично в Кремъл. Нямате контакти там? Не се притеснявайте, платете ги тогава в общината, пък те знаят на кого да ги дадат, който има контакти в Кремъл.

-       Недостатъци: Ще ви е тъмно, студено и ще сте гладни, защото храната от хладилника ще се развали. Не че ако оставите  всичко да работи, пак няма да е така, де. И няма да се налага да строим „Белене“. БСП и гравитиращи умират от глад.

Романтичен начин

1.    Изключвате отоплението и осветлението, палите свещи и си намирате гадже, с което да се топлите под родопското одеало. На мъжа си също позволявате да си намери гадже, все пак и той е човек, и той мръзне. На децата взимате куче да се гушкат с него. А още по-добре коте – освен, че ще ги топли, ще им лови и мишки за храна.

-       Предимства: Ще се възцари мир и любов.

-       Недостатъци: Няма да се налага да строим „Белене“. БСП и гравитиращи умират от глад.

Баламурски начин

1.    Топлите се, светите си, плащате сметките накрая до стотинка.

-       Предимства: Строим АЕЦ „Белене“, БСП оцелява, вие умирате от глад, така че не виждате възхода на БСП.

-       Недостатъци: Колкото и да строим АЕЦ „Белене“, така и не го построяваме, но пък БСП и гравитиращи заглаждат косъма и сменят автопарка.

Тарикатски начин

1.    Ниво за начинаещи: Ходите на гости на баламурници, докато още са живи.

-       Предимства: Не харчите за салата и ракия.

-       Недостатъци: У вас е все така тъмно и студено

 

2.    Ниво за напреднали: Строите си един ВЕЦ, слагате соларни панели, вадите печките от мазето и изсичате парк за дърва за огрев, или просто дупчите газопровода към Сърбия и пълните тубите.

-        Предимства: Независим сте

-       Недостатъци: От вас нищо не зависи.

3.    Ниво за професионалисти: Влизате в политиката и се заемате лично със строежа на АЕЦ „Белене“. Много внимавате да не го построите, че кой ще ги връща тия пари? А и деца гледате, внуци ще имате – те също ще трябва да участват в строителството.

-       Предимства: Народът ви плаща всички сметки.

-       Недостатъци: Няма.