Бранимир Балачев - относително неизвестен народен представител от ГЕРБ от Варна, е депутатът, за когото бе съобщено, че МВР предава на Върховна касационна прокуратура. Според съобщението на МВР той е нарушил карантината си, като по особно забележителн начин се е явил на дело в Районен съд-Варна. Защото е адвокат.

Ето и съобщението на МВР от днес:

МВР изпрати на ВКП документи, свързани с нарушаване на карантина от народен представител

С писмо до главния прокурор на Република България днес МВР изпрати на ВКП документи, свързани с нарушаването на карантина от народен представител. По случая беше образувана преписка в ОДМВР-Варна. Поводът беше получена от полицията информация, че депутатът е нарушил предписанията на РЗИ и по времето, когато е трябвало да бъде в изолация, се е явил като адвокат по дела в Районния съд във Варна.

Мъжът е трябвало да бъде под карантина от 26 януари до 4 февруари, за което е издадено предписание на РЗИ-Варна. Документите от РЗИ, както и от Районния съд във Варна за проведено заседание на 1 февруари, на което той се е явил като адвокат, са изпратени на прокуратурата за вземане на отношение по компетентност с оглед статута му на народен представител.

За нарушаване на карантина по време на пандемия са предвидени санкции в чл. 355 от Наказателния кодекс.

По-късно реагираха и от държавното обвинениеа - че вече има образувана преписка:

Образувана е прокурорска преписка за нарушаване на карантина от страна на народен представител от 47-ото Народно събрание

Във Върховната касационна прокуратура (ВКП) е образувана прокурорска преписка във връзка с постъпил сигнал от Министерството на вътрешните работи до главния прокурор на Република България във връзка с нарушаване на карантина от страна на народен представител от 47-ото Народно събрание.

В документите, изпратени от МВР, се посочва, че депутатът е бил поставен под домашна изолация за 10 дни - от 26.01.2022 г. до 04.02.2022 г.  включително. В този период той нарушил предписанието на РЗИ-Варна и вместо да е в домашна изолация, се явил като адвокат по дела на Районен съд-Варна.

Материалите по случая ще бъдат препратени на Софийска градска прокуратура по компетентност с оглед на това, че са касае за лице с имунитет – народен представител от 47-ото Народно събрание. 

Както е изветно, за възбуждане на наказателно преследване срещу депутат, трябва главният прокурор да иска имунитета му от действащото Народно събрание, като депутатът може сам да се откаже от имунитета си, или НС да го гласува, ако не го направи. Друг е въпросът как ще се изтълкува нарушаването на т нар. "извънреден закон", който все още действа. 

Иначе от началото на противоепидемичните мерки и завишаването на наказанията, прокуратурата се похвали с десетки слуачи на осъдени - и дори такива с ефективен затвор.

Заради казуса от ГЕРБ излязоха с позиция. В нея се посочва буклвално:

"Във връзка с появили се информации в медиите, че народен представител от ГЕРБ е нарушил наложена му карантина, ръководството на ПГ на ГЕРБ заявява, че не толерираме никакви форми на нарушаване на закона. В случай, че се установи, че народният представител Бранимир Балачев е нарушил правилата, той следва да понесе своята отговорност, съобразно закона".