"На кого дава симпатиите си благордния човек - на Давид или Голиат? Къде ще застане българското общество? Българското общество застава на страната на Голиат. То е грозно да заставаш на страната на Голиат, то е обидно.

Колко факта трябва да има пред очите на българското общество, за да осъзнае, че Русия е агресор? Нахлуха в Грузия, окупираха част от Молдова, окупираха Крим, подпомагат отцепване на части от Донецк и Луганск. Това е Голиат, прави каквото си иска".

Това заяви бившият премиер Иван Костов пред БНР. Така той коментира конфликта между Русия и Украйна и българската позиция по този повод. Според Костов в последните години активната руска пропаганда е направила българското обществено мнение "путиноманско, не русофилско".

"Къде застава истинският човек, когато една голяма сила заплашва един Давид? Къде заставаме ние? Как може такова нещо - да сме до такава степен лишени от благородство и обективност", каза още Костов.

Според него Москва ще "есктремизира" с всички средства хибридната война срещу НАТО, която води от 2014 г.

"Въпросът е кога НАТО ще се обедини и ще реши да даде категоричен отпор. Ще чакат да нахлуват още в Донбас от Русия или ще отговорят с тежки санкции, за които се говори. Те виждат, че нахлуват руснаци, имаше танкове по улиците. Кога в края на краищата Западът ще реши да ги спре", попита Костов.

Според него за мнозинството от политиците в балтийските страни, Полша и Румъния Кремъл е агресор. Но ако Путин нахлуе в Украйна ще стане агресор и за търпеливите европейски либерални кръгове. И ще постави в обществена изолация своите симпатизанти в европейските страни, които наричат себе си националисти, включително в България.

"Малко по-вероятно е той да не се осмели да извърши нахлуване. В по-друга перспектива Путин няма печеливш вариант за себес си. НАТО ще бъде принудена да действа само ако бъде провокирана с руско нахлуване в Украйна", прогнозира Костов.

И допълни, че нахлуването в Украйна ще застраши цялата струкутра за сигурност, включително България, Германия, всички страни, които са силно зависими от руските доставки.

"Трябва да си дадем сметка, че ние сме начело на уязвимите, предвид и слабостта на политическата система, липса на върховенство на закона, огромна зависимост от руски енергийни доставки.

Мислех, че това ще разисква КСНС. И президентът ще поиска поне единство на партиите пред такива рискове. Да не се случва някои от партиите в упралвяващата коалиция да останат верни на българо-съветската дружба и да развалят правителството", отбеляза Костов.

Според него поведението на България "снишаване по тодорживковски".

"Снишаването на кого е помогнало? На нас ни помогна, когато бяхме смели, категорични да не допуснем руски самолети да прелетят и да окупират летището в Прищина, когато позволихме на натовските самолети да минат през нашето въздушно пространство. (Има предвид периода на неговото правителство в края на 90-те години на XX в. - б.р.).

Тогава тази смела политика донесе на България покана за преговори с ЕС, представи я като съюзник на НАТО. Русия ще действа срещу всички страни от НАТО по един и същи начин, няма как да прави изключение за България, независимо какво говори руския посланик", убеден е Костов.

Според него настоящата инфлация е породена от руската агресия спрямо Украйна, защото Русия е спряла да продава природен газ на борсата и останалите страни пълнят запасите си.

"Трябва да участваме категорично в солидарността, която НАТО се опитва да изправи срещу лицето на тази заплаха. Трябва да не се снишаваме, да не си измисляме батальони. Трябва да покажем, че сме единни и не сме страна, която е готова първа да избяга", каза още Костов.

Той коментира и притесненията, че сме зависими от руския газ и предстоят нови преговори с "Газпром". Костов припомни, че и при неговото управление е имало преговори с "Газпром" България тогава е заявила, че ще спре транзита за Турция ако няма добра сделка и сделката е станала.

Костов изтъкна, че и сега транзитът за Сърбия, която е приятелка на Русия, минава през България.

"Къде ще ходи Русия да не се договая", попита той.

Костов, коментира и бюджета, който подготвя новото правителство.

"Този бюджет разрушава установени баланси в продължение на много десетилетия. И като нарушава тези баланси се отваря кутията на Пандора. Тепърва ще има бунтове.

"Много икономисти казаха, че е лоша идея бюджетът да се преразглежда след три месеца. Бюджетът на държавата е огромен дебат, балансират се мощни интереси. Да праивш този дебат през 2-3 месеца е крайно недалновидно", убеден е Костов.