Кражба на NFT (non-fungible token, незаменими токени) за 1,7 млн. долара този уикенд доведе до срив на криптовалутите, съобщи Verge.

В събота хакери задигат стотици NFT от потребителите на популярния сайт за такава търговия OpenSea. Списък сочи за около 254 токена, които са били измъкнати чрез фишинг атака. Неволно потребителите сами са подписали пълномощно, с което хакерите после са извършили кражбата.

NFT трансформира дигитално изкуство под всякаква форма в дигитален, проверим токен чрез блокчейн технологията - същата, която се ползва и в криптовалутите. 

От OpenSea твърдят, че вината не е у тях и сигурността им е на ниво. Сайтът и услугата са оценени на 13 млрд. долара. OpenSea избухна заедно с популярността на NFT, защото позволява на хората да избегнат всякакъв контакт с блокчейн технологиите. Това обаче води до постоянни атаки срещу техния софтуер.

Вчера пък курсът на биткойн се срина до 38 хил. долара - т.е. с близо 5%. Подобен срив отбеляза и Етериум, друга популярна блокчейн валута. Най-голямата криптовалута в света се вдигна за малко, но после се срина отново и сега е на стойност под 37 500 долара.