На 20 март премахваме зеления сертификат, обяви днес на специален брифинг премиерът Кирил Петков.

Според него скоро цяла България ще е в зелена зона.

Успяхме да минем през тази "Омикрон" вълна без масово затваряне на бизнеси и училища, благодарение на методиката, която създадохме, каза премиерът.

„Усилията дават резултат. Премахването на зеления сертификат не означава, че не заслужава да се ваксинираме, напротив“, добави здравната министъра Асена Сербезова. 

Облекченията няма да започват с премахването на зеления сертификат.

Доцент Ангел Кунчев, главният държавен здравен инспектор, заяви, че след две години ограничения и трудности идва моментът, в който може да кажем, че нещата вървят към добре. 

На базата на анализ на заболеваемостта бил възприет тристъпков подход на облекчаване на мерките. От 24 февруари всеки собственик на обект ще преценява дали да пуска клиенти със сертификат или не. Изискването за сертификат при персонала остава. 

От 5 март посещенията в публични обекти ще стават без зелен сертификат независимо от волята на собственика. Остава изискването за персонала.

Зеленият сертификат ще остане за ползване при пътуване в чужбина там, където държавите изискват да се доказва, че пътникът е ваксиниран.

Здравната министърка обяви, че днешната новина няма нищо общо с протеста на партия "Възраждане" срещу зелените сертификати.

От партията на Костадин Костадинов заявиха: "Днес имаме победа на нормалността. Това, за което ние от Възраждане се борим вече две години и за което не веднъж бяхме критикувани, е факт. Протест на 23 февруари ще има. Ние постигнахме целта си и правителството, в резултат на организирания от нас обществен натиск, заговори за отпадане на сертификата."

На въпрос на журналист защо се решава премахването на сертификата, след като правителството бе обявило, че това ще стане при достигане на 60 на сто ваксинирано население, министърката Асена Сербезова заяви: 

"Това решение е резултат от мултифакторен анализ."