Водачът, който уби при катастрофа съдия Емилия Петкова от Апелативния спецсъд, отива на съд.

Това става ясно от съобщение на пресцентъра на Апелативна прокуратура-Пловдив.

Катастрофата стана в събота, 29 януари, между 102-103 км на магистралата, когато джип "Ленд руовър" удари движещата се пред него малка "Тойота ярис" на съдийката. От сбълъска и двете коли са запалени и изгорели. Жената е била обгоряла до неузнаваемост.

Смята се, че съдия Петрова е намалила скоростта заради задимяване в този момент на магисталата, когато движещият се отзад в същата лента SUV я помита. 36-годишият водач сега отива на съд, затова че е...

"... навлязъл в задимен участък от пътя със скорост, която e била технически несъобразена с ограничената от дима видимост за конкретния пътен участък, вследствие на което причинил пътнотранспортно произшествие."

Пробите му за алкохол и наркотици са отрицателни.

Случаят със съдийката се превърна в пореден епизод от войната на прокуатурата и МВР, като съответните "медии" обвиниха полицията, че два дни "крие" коя е жертвата. Всъщност МВР никога не съобщава лични данни на участниците в ПТП в бюлетина си.

Ето и съобщението на прокуратурата от днес:

По досъдебно производство, наблюдавано от ОП – Пазарджик, е предявено обвинение на водач на автомобил за катастрофа на задимен участък на автомагистрала „Тракия“, при която е загинала жена

Днес, 21 февруари 2022 г., следовател от Националната следствена служба е предявил обвинение по досъдебно производство, наблюдавано от Окръжна прокуратура-Пазарджик, на А.Б., на 36 г., за това, че на 29.01.2022 г. около 14,30 ч. на  автомагистрала “Тракия“, км 102+900, при управление на моторно превозно средство – лек автомобил “Ленд Ровер Рейндж“, е нарушил правилата за движение по Закона за движение по пътищата. Той навлязъл в задимен участък от пътя със скорост, която e била технически несъобразена с ограничената от дима видимост за конкретния пътен участък, вследствие на което причинил пътнотранспортно произшествие, като блъснал в задната част лек автомобил „Тойота Ярис“.

В резултат на това по непредпазливост е причинил смъртта на 55-годишната Е.П.,  управлявала лекия автомобил „Тойота Ярис“. Престъплението е квалифицирано по чл.343, ал.1 буква “в“ вр. чл.342, ал.1 от Наказателния кодекс. Пробите за алкохол и наркотици на А.Б. са отрицателни.  

На основание чл.199 и чл.69а, ал.1 от НПК наблюдаващият прокурор е постановил временно отнемане на свидетелството за управление на моторно превозно средство на А.Б., изпратено за изпълнение на сектор „Пътна полиция“, гр. Пловдив.

Действията по разследването по досъдебното производство, наблюдавано от Окръжна прокуратура-Пазарджик, се извършват от следовател от Националната следствена служба. Те са съгласувани с наблюдаващия прокурор.