Руският президент Владимир Путин нареди на Министерството на отбраната да изпрати "миротворци" в сепаратистките региони Донецк и Луганск, които да се погрижат за мира, съобщи RT.

"Във връзка с призивите на ръководителите на ДНР и ЛНР, Министерството на отбраната на Руската федерация да гарантира, че въоръжените сили на Руската федерация на територията на републиките изпълняват мироопазващи функции до сключването на договора", се казва в президентския указ.

Той инструктирал също министерството на външните работи незабавно да установи дипломатически отношения с Донецка и Луганска народни републики.

Признаването на т.нар. Донецка и Луганска народни републики (ДНР и ЛНР), отцепили се от Украйна през 2014 г., може да доведе до открито изпращане на руски военни сили и в двете територии с оправданието, че Русия се намесва като съюзничка, за да ги защити от войските на Киев и това да стане прелюдия към война.

Европейският съюз веднага заяви, че актът на руския президент нарушава международното право и увери, че ще бъде последван от санкции.

На тази вълна са и САЩ - говорителката на Белия дом Джен Саки обяви, че ходът на Русия е бил очакван и че Америка е готова да реагира.

"Президентът Байдън скоро ще издаде изпълнителна заповед, с която ще забрани новите инвестиции, търговията и финансирането на американци към, от или в т.нар. региони ДНР и ЛНР", заяви тя.