Засега не се мисли за махане на маските на закрито и на карантината.

Това уточни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев във вторник по бТВ.

Вчера правителството обяви, че започва поетапно премахване на т. нар. зелен сертификат, чието прилагане и досега се спазваше твърде относително.

"Създава се едно впечатление, че от 20 март вдигаме ръце и не се занимаваме с COVID, което няма как да стане", каза Кунчев.

За махане на маските на закрито може да се мисли през лятото, ако нещата стоят добре, имаме поне един-два месеца светъл период, по думите на главния държавен здравен инспектор.

Той добави, че това е мярка, която трябва да се отмени най-накрая, "дори и в страните, които сега премахват отраничения, остават твърдите препоръки за носене на маски на закрито",

По същия начин засега не се мисли за отмяна на карантината. Кунчев обясни, че подобна стъпка (каквато предприема Великобритания) е възможна при много високо ваксинационно покритие на населението. "Да пуснете един заразен свободно, е възможно, ако поне 90 на сто от останалите ще са ваксинирани", каза Кунчев. Ситуацията в България е далеч от подобни проценти. А темповете на имунизирани са повече от ниски. След регистрирания ръст на поставените дози - не на първи, а на бустерни обаче, в първите дни на годината заради идващия Омикрон, сега спадът е драстичен. Кунчев твърди, че усилията за стимулиране на ваксинацията от страна на здравните власти ще продължат, защото ниският процент на имунизирани ще продължи да ни носи проблеми. В правителствения COVID план имаше заложена масивна информационна кампания за ваксинацията, но на практика тя не е почнала да се реализира, а моментъг за ня изглежда все по-пропуснат.

Главният държавен инспектор отрече, решението за премахването на зеления сертификат да има нещо общо с планирания за сряда пред МС и със заплаха "да се счупи правителството" протест на "Възраждане".

"Създава се впечатление, че действаме реактивно, закъсняло, под диктат. Анализът, който правим, е всяка седмица. С протести или без протести, това е процес, който върви непрекъснато. Винаги ще ни кажат - защо точно сега, при вземането на едно или друго решение. Ние даваме достатъчно медицински мотиви", каза Кунчев.

Той се съгласи, че смъртността продължава да е притеснителна. Днес починалите са над 140, което дори и с натрупванията от почивните дни остава свръхвисоко число.

"България загуби областен град от формата на Монтана", констатира на свой ред доц. Кунчев.