Танкове и други военни превозни средства се появиха в покрайнините на Донецк. Това разказва свидетел пред Ройтерс, който е заснел и видео.

Около пет танка са били забелязани на входа на Донецк, а още два - в друга част на града. По тях липсвали отличителните означения на дадена армия.

Това се е случва само няколко часа, след като руският президент Владимир Путин призна независимостта на отцепническите региони Донецк и Луганск и нареди на министерството на отбраната да изпрати "миротворци" в Източна Украйна.

Съобщението на Путин бе осъдено от международната общност. Говорителката на Белия дом Джен Саки обяви, че американският президент Джо Байдън скоро ще издаде изпълнителна заповед, с която ще забрани "нови инвестиции, търговия и финансиране, извършвани от физически лица от САЩ в двата отцепили се региона. Заповедта "ще даде също на американските власти възможност да налагат санкции на всяко физически лице, което е решило да извършва дейност в тези региони на Украйна". Съобщението на Кремъл за изпращане на "миротворци" Вашингтон определи за "абсурдно". Мерките са отделни от санкциите, които САЩ и нейните съюзници са подготвили, ако Русия започне пълномащабна инвазия в Украйна, увери Саки. 

Високопоставен американски служител изтъкна, че разполагането на руски сили в отцепилите се анклави все още не представлява "по-нататъшно нахлуване", което би предизвикало много сурови санкции.

Великобритания, Франция и Германия също се съгласиха да отговорят на признаването от Русия на отцепилите се региони със санкции. Председателите на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и на Европейския съвет Шарл Мишел също поеха ангажимента да санкционират това "крещящо нарушение на международното право".

Украинският президент Владимир Зеленски обвини Русия в разваляне на мирните преговори и изключи териториални отстъпки.

Линда Томас-Гринфийлд, посланик на САЩ в ООН, каза на спешно заседание на Съвета за сигурност, че признаването на източните региони от Москва е част от опита й да създаде претекст за по-нататъшна инвазия в Украйна.

"Утре Съединените щати ще наложат санкции на Русия за това явно нарушение на международното право и суверенитета и териториалната цялост на Украйна", каза тя пред репортери след заседанието на Съвета за сигурност в понеделник вечерта. "Можем, ще и трябва да бъдем обединени в призивите си Русия да изтегли силите си, да се върне на дипломатическата маса и да работи за мир."

Руският посланик в ООН Василий Небензя предупреди западните сили да "помислят два пъти" преди да влошат ситуацията. Китай призова всички страни да проявят сдържаност, докато Япония заяви, че е готова да се присъедини към международните санкции срещу Москва в случай на пълномащабна инвазия.