Главна дирекция "Национална полиция" води разследване за неправомерно разходване на средства, постъпвали от таксите за твърди битови отпадъци.

Субект е столичен заместник-кмет, който не се посочва. Според източници на Клуб Z става въпрос за Дончо Барбалов.

"Според изнесените данни, ежегодно в сметките на общината постъпват суми от ТБО от предходни години, т. нар. „недобори“, които се събират в обща сметка, а после се разходват не за дейности, свързани с почистването, както изисква Законът за местните данъци и такси (ЗМДТ)...

... След изискани справки от СГО и АДФИ, е направен изводът, че средства в размер на над 84,5 млн. лв. от недобори по ТБО през 2019 и 2020 г. не са постъпили в целевата сметка, а в такава, в която постъпват всички приходи на общината", съощават от МВР.

Итересно е, че досега няма данни прокуратурата да е разследвала - МВР съобщава, че ще предаде данните и съответно обвинителите ще преценяват дали да образуват досъдебно производство.

Както е известно, у нас прокуратурата е "господар" на досъдебното производство, както и единствена има право да прекратява, да отказва да разследва или напротив - да образува проверки и досъдебни производства. Тези й решения не подлежат на съдебен контрол.

Според материал на "Дневник" от декември 2021 г. - приходите от такса смет в София надвишават с милиони левове разходите за чистене и сметосъбиране в последните години. Тези сметки тогава изнася общинският съветник от БСП Иван Таков.

Изчисленията биват потвърдени и от зам.-кмета по финансите Дончо Барбалов. Разликата, която идва от досъбирането на неплатени такси обаче, системно отива не за сметосъбирането, а за дейност, която общината отчита като подобна.

„За последните 6-7 години над 150 млн. лева са събрани повече, отколкото са изразходвани по тези дейности. За 2019 г. са събрани 40 млн. лева повече от разходените, за 2020 г. – 26.4 млн. лева, за тази – близо 30 млн. лева.

Не казвам, че тези пари изчезват, но няма обяснение какво се случва с тях. Те се харчат за други дейности, които не са по план-сметката“, твърди финансистът Иван Таков от БСП.

В края на всяка година зам.-кметовете по екология Десислава Билева и по финанси Дончо Барбалов изготвят план-сметка с прогнозни данни за разходите по чистене и сметосъбиране и приходите от такса смет за следващата година.

В отговор, дошъл от Столична община подчертават, че всички приходи за съответната година отиват за сметосъбиране. И имат обяснение за ситуацията с недоборите - според тях те са приходи за минали години, които не са внесени от задължените лица в начисления период. Събирането им в следващи бюджетни години не би трябвало да се счита за целеви приход за годината, твърдят от екипа на Фандъкова.

"Въпреки това, Столична община насочва приходите от недобори отново към дейности по екология и озеленяване", пишат от общината. "Всички годишни финансови отчети на Столична община са проверени от Сметната палата. В тях не се съдържат констатации и/или препоръки за реда на отчитане на приходите от такса битови отпадъци, респективно, за изпълнението на план-сметката за чистота."

Общината е предоставила и всички поискани данни и разяснения на бюджетните процедури, както и съдебни решения за начина на изразходване на средства от такса битови отпадъци за минали години. 

Пълното съобщение на Столична община:

Всички приходи от такса битови отпадъци, събирани от Столична община за съответната година, се използват за дейностите по сметосъбиране, обезвреждане на отпадъци и поддържане на чистота в териториите за обществено ползване. За това всяка година Столичният общински съвет приема план-сметка за дейностите по чистота, която съдържа прогнозни разходи на база прогнозни приходи пред календарната година, за която се определя и размера на таксата

Недоборите са приходи за минали години, които не са внесени от задължените лица в периода, в който са начислени. В този случай дейностите по изпълнение на План-сметката за тези минали година са били дофинансирани с други собствени приходи на общината. Събирането на тези вземания в следващи бюджетни години възстановява изразходваните собствени средства и не би следвало да се счита целеви приход за годината, в която постъпва.

Въпреки това, Столична община насочва приходите от недобори отново към дейности по екология и озеленяване.

(Всички годишни финансови отчети на Столична община са проверени от Сметната палата. В тях не се съдържат констатации и/или препоръки за реда на отчитане на приходите от такса битови отпадъци, респективно, за изпълнението на план-сметката за чистота. Годишните финансови отчети на София са публично достъпни на сайта на общината. 

По отношение на проверка на твърдения, изнесени в онлайн медия, извършвана от ГД „Национална полиция“, Столична община е предоставила всички поискани данни и разяснения на бюджетните процедури. Предоставената информация включва и съдебни решения за начина на изразходване на средства от такса битови отпадъци за минали години. 

За разглеждания период 1 януари 2019 г. – 31 декември 2020 г. Столична община е предоставяла ежедневна информация на Министерство на финансите за процеса на данъчно облагане.

Ето и оригиналното съобщение на МВР:

Разследва се неправомерно харчене на целеви средства от Столична община

Икономическа полиция при ГД „Национална полиция“ се е самосезирала по медийни публикации за неправомерни действия на столичен заместник-кмет. Обект на проверката е било твърдението, че Столичната община неправомерно е харчила целеви средства, постъпващи в нейните сметки от такса битови отпадъци (ТБО) за други дейности. Според изнесените данни, ежегодно в сметките на общината постъпват суми от ТБО от предходни години, т. нар. „недобори“, които се събират в обща сметка, а после се разходват не за дейности, свързани с почистването, както изисква Законът за местните данъци и такси (ЗМДТ). Според ЗМДТ, постъпващите средства от ТБО са целеви и като такива трябва да се разходват единствено и само за дейности, свързани с почистването. Това е потвърдено и от официално становище на Сметната палата в отговор на изпратено конкретно запитване по казуса.

След изискани справки от СГО и АДФИ, е направен изводът, че средства в размер на над 84,5 млн. лв. от недобори по ТБО през 2019 и 2020 г. не са постъпили в целевата сметка, а в такава, в която постъпват всички приходи на общината. Точният размер на средствата може да се установи след възлагане на одит от Сметната палата. Предстои материалите да бъдат изпратени в прокуратурата за преценка дали да бъде образувано досъдебно производство.