Силите на НАТО за отговор на кризи са в готовност, но не са разгърнати.

Така отговори на журналистически въпрос генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг. Той говори след изванедно заседания в Брюксел на Комитета „НАТО-Украйна“.

„Силите ни са в повишена готовност от преди няколко седмици. Но не са разположени.
Разположени са подразделения на съюзници, включително от САЩ. Последното разполагане бе в Румъния“, припомни Столтенберг.

Той похвали Украйна за това, че се въздържа от отговор на руските провокации в Донецка и Луганска области. И допълни, че влизането на руски войски там е преминаване към дестабилизиране на страна чрез открита военна акция, а не чрез прикрити действия, както бе досега.

Съюзниците ще продължат да снабдяват Украйна с оборудване, за да може тя да се отбранява, увери генералният секретар. Той приветства санкциите, които отделни страни членки на алианса наложиха на Москва, както и решението на Германия да спре сертифицирането на „Северен поток 2“.

„Всичко показва, че Русия продължава да планира пълномащабна атака срещу Украйна“, допълни Столтенберг.

Според него от Москва идат смесени сигнали, че Русия може да признае за независими не само териториите между границата с нея и линията за съприкосновение, но и целите Донецка и Луганска области, макар там да има части, контролирани от Киев.