Парламентът прие на второ четене рамката на бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2022 г. със 120 гласа "за", 38 "против" и без "въздържал се". 

Отхвърлено беше предложението на ДПС да се увеличат приходите от осигурителни вноски с 300 млн. лева. От Движението предлагаха и мерки, за които да бъдат използвани допълнителните средства. Една от тях е тези пари да бъдат използвани за отпадане на задължението на работодателите да плащат първите три дни от болничните, а да ги плаща ДОО. 

ГЕРБ-СДС поискаха допълнителни средства за служителите на Националния осигурителен институт заради положения извънреден труд, но и тяхното искане не получи подкрепа в пленарната зала.

Дебатите започнаха още по заглавието, което от ГЕРБ-СДС предложиха да бъде законопроект на бюджета на държавното обществено осигуряване за второто тримесечие на 2022 г., заради намеренията на управляващите за актуализация в средата на годината. 

Джейхан Ибрямов (ДПС) определи предлагания бюджет като "бюджет на изядената пица". Той призова да се огледат механизми, които ще намалят инфлацията. Сред възможните подходи Ибрямов посочи намаляване на ДДС на храни и лекарства, както и намаляване на данъчните тежести на малкия и средния бизнес.

Искрен Арабаджиев ("Продължаваме Промяната") посочи, че предложеният бюджет е успял да накара дори най-големите му критици да си противоречат – първоначално бил проинфлационен, щедър, разточителен, обаче в същото време са предложили значими социални разходи между първо и второ четене. Ще чуем призиви и за запазване на преференцията на земеделските производители, но тази промяна е необходима, ние държим тя да се случи, защото е част от усилията ни за връщане на справедливостта на системата, посочи той. Между първо и второ четене предложихме допълнителни 5 милиона, които ще се насочат към подпомагане на земеделските производители, допълни Арабаджиев.

Парламентът гласува окончателно Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за тази година. Здравната вноска остава 8%.

За срока на обявена извънредна епидемична обстановка по Закона за здравето чрез трансфер от централния бюджет към НЗОК се осигуряват средства за изплащане на допълнителни трудови възнаграждения на лекарите – 600 лв.; на магистър-фармацевти, които работят в аптека – 600 лв., медицински сестри и помощник-фармацевти – 360 лв., а на санитари – 120 лв.

Допълнителни трудови възнаграждения по съответния член от закона не се изплащат на лекари и на магистър-фармацевти, чиято брутна работна заплата надвишава 5000 лв. месечно.