В обръщението си за ситуацията в Украйна от Кремъл миналата нощ Путин оправда действията на Русия със серия твърдения за  Украйна.

Би Би Си направи проверка на твърденията м,у опровергавайки някои от тях чисто фактологически.

Путин заяви: „Така нареченият цивилизован свят предпочита да игнорира това, че там се случват ужаси, геноцид, че почти 4 милиона души са подложени на него.“

Би Би Си: „Президентът Путин говори за региона Донбас в Източна Украйна и твърди, че рускоговорещите граждани там са обект на „геноцид“. Термин, който се използва масово от руските телевизии в момента. Конвенцията срещу геноцида на ООН е подписана от 152 държави, включително и Русия и описва геноцида като „акт, целящ да унщожи отчасти или изцяло национална, етническа, расова или религиозна група. Примери за геноцид имаме в Руанда и Сребреница. Но няма никакви доказателства за геноцид в Украйна. Твърденията на Путин бяха определени като „смешни“ от канцлера Шолц.  

Някои държави твърдят понякога за определени събития или периоди, че са представлявали геноцид, но такива твърдения не могат да бъдат определящи. Конфликтът в Източна Европа обаче продължава.

Според ООН между 14 200 и 14 400 души са били убити в Източна Украйна от 14 април 2014 година до 21 февруари 2022 година. Жертвите включват 3 407 цивилни, 4 400 украински военни, 6500 членове на въоръжени групи.

Над 39 000 души са ранени, между 7 и 9 хиляди от тях са цивилни. През 2018 година бе установено, че 600 000 души и от двете страни на границата живеят в несигурни условия, като са изложени ежедневно на обстрел. 

Путин: „Вече имаше изявления, че Украйна сама ще си създаде ядрено оръжие. Украйна притежава ядрени технологии от СССР и може да го направи“.

Би Би Си: На конференцията по сигурността миналат аседмица украинският президент Зеленски зояви, че Украйна не притежава ядрено оръжие. 

По време на Студената война Украйна имаше третият по големина в света ядрен арсенал. Страната предаде ядреното си оръжие през 1990 година като в замяна получи гаранции за сигурността си от САЩ, Великобритания и Русия.

И към момента няма никакви доказателства да разполага с ядрено оръжие. 

Миналата година украинският посланик в Германия Андрий Мелник предположи, че Украйна може да не влезе в НАТО, ако трябва да обмисля статуса си на безядрена държава. 

МААЕ също заяви, че няма признаци Украйна да се опитва да се сдобие с ядрен материал за оръжие.

Путин: „Корупцията, която без съмнение е проблем за всяка държава, включително и за Русия, достигна специален характер в Украйна.“

Би Би Си: Русия е в дъното на класацията за корупция на „Транспаренси интернешънъл“.  За 2021 година тя заема 136 място от 180 страни. Украйна е на 122-о.

Позициите на Украйна се подобряват през последните десетилетия. 

Путин: „Над 60 000 лекари и здравен персонал са напуснали страната по време на пандемията.“

Това твърдение се базира на доклад, публикуван през март 2021 година. Лекар в Киев печели около 23 000 долара годишно. В Полша заплатата е почти тройна. Затова и много украински лекари заминават на работа там.