Украйна ще обяви извънредно положение на цялата си територия и се готви да мобилизира военните от запаса. Властите препоръчаха на гражданите да не пътуват до Русия и призоваха тези от тях, които са в Русия, незабавно да я напуснат заради непосредствената опасност от война, предадоха световните медии.

Над 3 милиона украинци живеят в Русия.

По-рано през деня украинските военни обявиха план за мобилизация, който обхваща резервистите на възраст от 18 до 60 години. 

"Решение за мобилизация в Украйна в днешния ден няма, в случай нужда то ще бъде взето", каза председателят на Съвета за национална сигурност и отбрана Олексий Данилов, цитиран от ТАСС.

Същевременно Съветът за национална сигурност и отбрана на Украйна реши да въведе извънредно положение в цялата страна освен в областите Донецка и Луганска. Решението се нуждае от парламентарно одобрение до 48 часа, предаде украинската агенция УНИАН.

Споменатите две територии, които Русия призна онзи ден за независими държави, са под специален правен режим от 2014 г., когато местни проруски сепаратисти обявиха в тях "народни републики", подкрепяни от Москва.

Извънредното положение ще позволява на властите да въвеждат полицейски час в определени територии.

Украинският парламент прие на първо четене закон, който дава право на гражданите да имат огнестрелно оръжие, предаде още УНИАН, 

Тя съобщи и че страната временно е прекъснала вноса на електроенергия от Беларус, защото подготвя енергийната си система да работи в изолиран режим. Подготовката ще протече от 24 до 26 февруари.

Министърът на цифровата трансформация на Украйна Михаил Фьодоров каза, че вълна от кибератаки е засегнала уебсайтовете на държавни институции и на някои банки днес, предаде АП. Били са блокирани или забавени сайтовете на парламента, кабинета, на външното и вътрешното министерство  и на министерството на отбраната.

Британската министърка на външните работи Лиз Тръс каза днес, че е "твърде вероятно" руският президент Владимир Путин да иска да нахлуе в Украйна и да завземе столицата Киев.

"Ние мислим, че е твърде вероятно той да доведе докрай плана си за тотално нашествие в Украйна", каза Тръс пред телевизия"Скай нюз". "Мислим, че е твърде вероятно, той да предвижда именно това", добави тя, запитана за евентуално завземане на Киев.

Междувременно Путин заяви, че е отворен за дипломация, но че руските интереси не подлежат на договаряне.

„Виждаме колко тежко се развива международната обстановка, какви опасности крият сегашните предизвикателства, като отслабване на системата за контрол на въоръженията или военната активност на блока на НАТО“, каза Путин във видеоклип, публикуван от Кремъл по случай Деня на защитника на Отечеството.

„В същото време призивите на Русия за изграждане на система за равна и неделима сигурност, която надеждно да защитава всички страни, остават без отговор".

Русия е била „винаги отворена за директен и честен диалог, за намиране на дипломатически решения на най-трудните проблеми“, каза Путин и добави: „Но повтарям: интересите на Русия и сигурността на нашите граждани не подлежат на преговори за нас“.