Британският министър на отбраната Бен Уолъс каза днес, че руският президент Владимир Путин е направил грешката да няма съюзници в действията си спрямо Украйна, сравнявайки го с цар Николай I по време на Кримската война, пише в. "Скотсмън".

Уолъс, бивш офицер от Шотландската гвардия, каза, че полкът му някога е „сритал задника“ на царя в Крим и „винаги можем да го направим отново“.

Британският министър изпусна непредпазливата реплика, докато разговаряше с военни в казармата на Конната гвардия в лондонският правителствен квартал Уестминстър.

"За съжаление, сега имаме деен противник в лицето на Путин, който съвсем е откачил", каза Уолъс.

Уолъс каза, че Обединеното кралство има 1 000 военнослужещи в готовност, за отговор на кризата и добави:

„Шотландските гвардейци сритаха задника на цар Николай I през 1853 г. в Крим – винаги можем да го направим отново".

„Цар Николай I направи същата грешка, която прави Путин... той нямаше приятели, нямаше съюзници", добави Уолъс.

Министърът направи коментарите си под голяма картина, изобразяваща битка от Кримската война, в която Русия е разбита от армиите на Великобритания, Франция и Османската империя.

Преди Уолъс британският премиер Борис Джонсън заяви, че Путин е изпаднал „в нелогично и ирационално състояние на ума“.

Уолъс каза пред репортери, че възможността за изпращане на допълнителни оръжия в Украйна съществува постоянно. 

„Ние сме в доста добра позиция да доставим всякакъв вид помощ доста бързо на Украйна, без значение каква е тази помощ”, заяви той.

Уолъс каза, че руските сили, нахлуващи в Украйна, могат да бъдат последвани от мобилен крематориум, който да помогне за прикриване на броя на жертвите, понесени по време на вероятната война.

"Очакваме да видим някои от нещата, които са правили преди. По-рано те са разполагали мобилни крематориуми, за да следват войските на бойното поле ... Ако бях войник и знаех, че моите генерали имат толкова малко вяра в мен, че ме следват из бойното поле с мобилен крематориум, или бях майка или баща на син, потенциално разположен в зона на бойни действия, и моето правителство смяташе, че начинът за прикриване на загубите е мобилен крематориум, бих бил дълбоко, дълбоко притеснен".