Руският президент Владимир Путин обяви войната в телевизионно обръщение тази нощ. Ето речта, с която го направи:

Обстоятелствата изискват от нас да действаме решително. Народните републики в Донбас помолиха Русия за помощ. Затова, както изисква член 51, алинея 7 от Хартата на ООН, с разрешението на Федералния съвет и в съгласие с подписаните от  Федералното събрание договори за приятелство и подкрепа с Донецката и Луганската народни републики, решихме да проведем военна операция.

Нямаме намерение да окупираме цяла Украйна, но ще я демилитаризираме.

Целите на руските специални операции е защитата на хората, които в пордължение на 8 години са убивани и тормозени от режима в Киев. С тази цел ще се опитаме да демилитаризираме и денацифираме Украйна, както и да изправим пред съд, онези, които са виновни за многобройните кървави престъпления срещу цивилното население, включително и срещу руски граждани.

Сблъсъци между Русия и националистическите или в Украйна са неизбежни. Те са въпрос на време. Те с еподготвят за това и чакат удобни ямомент. Вече говорят за притежание на атомно оръжие. Ние няма да допуснем това.

Русия не може да се чувства сигурна, не може да с еразвива и да съществува, ако постоянно е заплашвана от Украйна. Присвояването на Украйна от НАТО е неприемливо.

Руската политика се базира на свободата и правото на всеки да я има, включително и жителите на Украйна. Всеки трябва да има свободата да решава за своето и на децата си бъдеще. И ние смятаме, че е важно това право да бъде гарантирано на всички народи, които живеят на територията на днешна Украйна. Всеки, който иска това.

Нито при осонваването на Съветския съюз, нито след Втората световна война хората, които живеят на територията на днешна Украйна не са били питани как искат да живеят. Украинската армия се е заклела във вярност на своя народ – не на украинската хунта, която плячкосва Украйна.

Скъпи другари! Вашите бащи, дядовци и прадядовци не са се борили срещу нацистите, за да защитят общата ни родина, за да могат днешните неонацисти да вземат властта в Украйна.

Призовавам ви да не изпълнявате престъпните заповеди, да свалите оръжието и да си идете у дома. Всички войници на украинската армия, които изпълнят това, могат да напуснат свободна военната зона и да се приберат при семействата си.

Ние респектираме суверенитета на всички нововъзникнали държави в постсъветското пространство и ще продължим д аго правим. Пример за това е помощта, която оказахме на Казахстан, който бе изправен пред трагични събития и държавността и интегритета на страната бяха поставени под въпрос.

В същото време НАТО се приближава към границите на Русия. Москва се опитва от 30 години да постигне съгласие за неразширение на военния блок на изток и получи само измама, натиск и опити за изнудване. Русия е готова за всякакво развитие по тази тема, всички решения са взети. Надявам се, че ще ме чуят добре.

Истинската сила се крие в спарведливостта и истината, които са на страната на Русия.

Скъпи гражданки и граждани на Русия, добруването и съществуването на цели държави и народи, успехът им и жизнеността им, винаги започват от силните им корени, от технит еценности и култура, от опита на предците. И разбира се те зависят директно от способността им да се нагаждат бързо към промените на живота, от солидарността на обществото, от готовността им да се консолидират и да използват всички свои сили. Сила винаги се изисква от нас. Но тя може да е с различно качество.

Сърцевината на лъжовната империя, за която говорих в началото, е преди всичко суровото, директно насилие. В такива случаи ни еказваме: Вие имате сила и власт, но нямате интелигентност. Но и вие и аз знаем, че истинската мощ се крие в справедливостта и истината. „