Руската валута рубла преживява най-тежкото си пропадане в историята, след като стана ясно, че Москва започва война в Украйна. От сутринта започнаха и проблемите на фондовата борса, която спря временно своята работа. 

Към този час рублата е загубила 10% от стойността си и достигна ниво от 90 рубли за долар. Спрямо еврото има исторически рекорд - 100 рубли за евро. 

Търговията на борсата в Москва беше временно спряна, след като при нейния старт имаше агресивни разпродажби на рубли и акции, какот и срив на основните борсови индекси.

Преди малко търговията беше подновена. Фондовият индекс RTS, който е деноминиран в долари, се срива с 20,25%, а индексът MOEX, който е в рубли, спада с близо 14%.

Въпреки временно спиране на борсата в Москва, търговията на рублата през руските банки продължава при все по-рекордни дъна, като например Alfa Bank предложи да закупи долари и евро на цени съответно от 91,44 и 101,11 рубли.

Най-големият руски кредитор - Sberbank пък предлага да плати за всеки един щатски долара 116 рубли, предаде агенция РИА новости, цитирана от БНР. 

Междувременно Руската централна банка обяви, че е взела решение да започне интервенции на валутния пазар в опит да стабилизира ситуацията на финансовите пазари. Централната банка също така отбеляза, че ще проведе операции за осигуряване на допълнителна ликвидност на банките.

Войната тласна надолу и световните борсови индекси.

В първите минути на търговията FTSE 100 падна с 2,5%, френският CAC 40 падна с 4%, а германският Dax беше с 4% по-нисък, предават световните медии.

Азиатските пазари и американските фондови фючърси се понижиха в четвъртък, след новината за военните действия. Хонконгският индекс Hang Seng спадна с 3%. Корейският Kospi слезе с 2,6%. Японският Nikkei 225 загуби близо 2%. Китайският Shanghai Composite се понижи с 1,7%.

Фючърсите на американските акции също паднаха: фючърсите на Dow се понижиха с цели 780 пункта, или 2,4%. Фючърсите на S&P 500 и Nasdaq се понижиха съответно с 2,3% и 3%.

Големите загуби последваха рязък спад на Уолстрийт в сряда. Dow затвори с над 464 пункта или 1,4% надолу, отбелязвайки пети пореден ден на загуба. S&P 500 и Nasdaq паднаха съответно с 1,8% и 2,6%.