Украинците никога няма да отстъпят свободата и независимостта си на никого. Само ние, всички граждани на Украйна, определяме бъдещето си от 1991 г. Но сега се решава съдбата не само на нашата държава, но и на това какъв ще бъде животът в Европа.

Това се чете в изявление на президентството на Украйна. Към него се съобщава, че въоръжените сили в Украйна са бойна готовност и че ще бъде въведено военно положение.

Ето и пълното изявление:

"Тази сутрин Русия започна нова военна операция срещу нашата държава. Това е неоправдано измамно и цинично нахлуване.

Има удари по военни и други важни отбранителни обекти, атакувани са гранични части, ситуацията в Донбас се влоши.

Въоръжените сили на Украйна, всички специални и правоприлагащи органи на държавата са в бойна готовност. Съветът за национална сигурност и отбрана работи в авариен режим.

Ще бъде въведено военно положение.

Нашите дипломати информират света за случващото се. Украинците никога няма да отстъпят свободата и независимостта си на никого. Само ние, всички граждани на Украйна, определяме бъдещето си от 1991 г. Но сега се решава съдбата не само на нашата държава, но и на това какъв ще бъде животът в Европа.

Дали поне нещо от силата на международното право ще остане, ще зависи от честния и справедлив отговор на света на тази агресия.

Цивилните жители на Украйна трябва да останат у дома. Предупредете близките си за случващото се. Грижете се за тези, които се нуждаят от помощ.

Всички мисли и молитви са с нашите войници.

Слава на Украйна!"