Руските войски са на 4-5 километра от втория по големина украински град Харков, съобщи Олексий Арестович, съветник на украинския президент Володимир Зеленски, цитиран от АП. Арестович каза, че войските на руския президент Владимир Путин са навлезли между 10 и 20 километра в Черниговски регион на Северна Украйна и се прегрупират, за да продължат офанзивата.

“Kиев е под сигурна защита”, каза Арестович и заяви, че руснаците "ще бъдат изправени пред тежки битки".

Той добави, че край Харков, който е в Североизточна Украйна, украинските войски са унищожили четири руски танка.

Съветникът каза и че руски войски са навлезли в Украйна и откъм анексирания полуостров Крим и се опитват да напреднат към Мелитопол и Херсон.

По думите му близо 40 души са били убити досега в руското нападение и няколко десетки са ранени. Той не уточни дали има цивилни сред загиналите.

В района на Подолски на Одеска област 18 души са загинали в резултат на удар по военна част, предаде украинската агенция УНИАН, позовавайки се на пресслужбата на Одеската областна администрация. Ударът е бил по военна част в село Липецкое, в което са загинали 8 мъже и 10 жени.

Четирима пък са загинали, а 10 са били ранени, след като руски снаряд е поразил болница във Въхледар, Донецк. Сред ранените има шестима доктори.

УНИАН цитира и съветника на министъра на вътрешните работи на Украйна Антон Герашченко, според който по-рано днес в в град Подолск, Одеска област, е бомбардирана военна част. Първоначално е съобщено за 6 загинали, 7 ранени и 19 безследно изчезнали.

Някои от първите руски военнопленници, заловени от украинските сили. Снимка профил на украинските сухопътни войски във Фейсбук.

 

Русия нанася удари с крилати ракети по военен обект в Бровари, съобщи още във Фейсбук Герашченко.

"Имаше удар с две крилати ракети по военното ни съоръжение в Бровари. Информация от Генералния щаб", написа той, без  да дава информацията за жертви и разрушения се уточнява.

Руска ракета удря летище в Западна Украйна. Видео Ю Тюб