Румънският президент Клаус Йоханис осъди категорично нападението на Русия срещу Украйна, с която Румъния граничи, предават световните медии. С осъдителни декларации излязоха повечето балкански лидери. 

Йоханис нарече руската атака "осъдителна" и заяви, че тя "заплашва мира на цялата планета".

Румънският държавен глава заяви, че Русия „избра осъдителния и напълно незаконен път на масово въоръжено насилие срещу независима и суверенна държава“.

По-рано румънските власти обявиха, че са готови да приемат до половин милион украински бежанци.

Българският президент Румен Радев беше по-сдържан в изявлението си. Той се ограничи да констатира: "Това е абсолютно недопустимо".

За разлика от премиера Кирил Петков, Радев не употреби думата "осъждам".

България обяви, че е готова да приеме над 4 000 етнически българи от Украйна, които са поискали евакуация.

„Считаме за неприемлива военната операция, започната от въоръжените сили на Руската федерация срещу Украйна, и я отхвърляме“, се казва в изявление на турското външно министерство, коментирайки руската инвазия в Украйна.

„Тази атака, освен че разрушава Минските споразумения, е сериозно нарушение на международното право и сериозна заплаха за сигурността на нашия регион и света", се казва още в позицията. „Турция, която вярва, че териториалната цялост и суверенитетът на страните трябва да се зачитат, е против промяната на границите с оръжие“.

„Гърция уважава териториалната цялост, суверенитета и независимостта на всички страни", заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис. "Тя осъжда ревизионистки действия, които нарушават тези ценности и грубата сила, която, за съжаление, ще доведе до загубата на много невинни животи“, каза той.