Руските войски са близо до украинската столица Киев, в която беше обявена въздушна тревога, предаде Си Ен Ен. Властите призоваха всички граждани да се укрият в бомбоубежищата, близо 12 часа след началото на масираната руска атака от три страни срещу Украйна.

Американският президент Джо Байдън е насрочил телевизионно обръщение към нацията в 20 ч. 30 мин. българско време. Очаква се той да съобщи за нови наказателни мерки, които биха могли да откъснат Русия от модерните технологии, да наложи нови ограничения на големите руски финансови институции и санкции на още членове от вътрешния кръг на руския президент Владимир Путин.

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи в Туитър, че руснаците се опитват да превземат Чернобилската атомна електроцентрала, част от която е консервирана заради опустошителната авария през 1986 г. Той нарече това "обявяване на война на цяла Европа".

По-късно и президентът, и съветникът му на президента Михайло Подоляк потвърдиха, че Чернобилската АЕЦ вече е овладяна от руски войници.

"Невъзможно е да се каже, че Чернобилската ядрена електроцентрала е в безопасност, след напълно безмислената атака от руснаците. Това е една от най-сериозните заплахи за Европа днес", добави Подоляк.

По-рано днес Зеленски сравни руското нахлуване с нападението на нацистка Германия срещу Съветския съюз през 1941 г., предаде АФП.

"Русия нападна Украйна по страхлив и самоубийствен начин, както нацистка Германия по време на Втората световна война", каза Зеленски на брифинг и призова сънародниците си да "излязат" и да "възстанат срещу тази война".

Той призова и всички руски граждани, "които не са загубили съвестта си", да излязат на протест срещу войната в Украйна.

В Киев обявиха комендантски час

Кметът на Киев Виталий Кличко обяви, че от днес в украинската столица е въведен комендантски час от 22,00 до 7,00 ч., предаде агенция "Укринформ", цитирана от БТА.

"Това е принудителна стъпка, но при настоящите обстоятелства на военна агресия и военно положение тя е необходима за безопасността на жителите на столицата", се казва съобщение на бившия световен шампион по бокс в "Телеграм".

Кличко уточнява, че по време на комендантския час градският транспорт няма да работи. Станциите на метрото ще бъдат достъпни денонощно като укрития.

Кметът приканва киевчани да се връщат навреме у дома. Ако е крайно необходимо хората да се придвижват из града през нощта, тези хора трябва да имат у себе си необходимите документи.

Ройтерс посочи, че Виталий Кличко е направил съобщението за комендантския част и в изявление по телевизията.

Хеликоптери обстреляха предградие на Киев

Руски хеликоптери обстреляха Хостомел, северно предградие на Киев, съобщиха в. "Украинская правда" и европейски медии, както и постинги в социалните мрежи.

Според вестника целта на руското нападение е летище в района.

Си Ен Ен показа руски десантни войски с опознавателни оранжево-черни ленти на униформите, които според телевизията вече са превзели военното летище "Антонов", 30 км северозападно от центъра на Киев, в същия район и водят ожесточени престрелки със съпротивляващата се украинска армия.

Украински представители са казали пред Си Ен Ен, че руският план е да бъде превзет Киев и правителството да бъде сменено с проруско.

Руските войски вече навлизат в северната част на киевските предградия, съобщи германският в. „Билд“, позовавайки се на украинската армия.

Кореспонденти на АФП пък докладват за множество руски хеликоптери, които летят ниско над украинската столица. Ройтерс също потвърди навлизането.

Към този момент Путин все още отказа каквито и да са разговори. Русия се опитва да нанесе максимални щети на Украйна. Към 13 часа българско време са извършени 30 атаки. Край военното летище на Киев се водят тежки боеве. Не е изключено руски парашутисти да бъдат спуснати в правителствения кавртал, за да превземат институциите на властта, пише „Билд“.

От Беларус са били изстреляни четири балистични ракети срещу Украйна, съобщи във Фейсбук главнокомандващият на украинските въоръжени сили Валери Залужни.

Украинските военни казват, че са убили около 50 руски "окупатори" и са свалили най-малко шест руски самолета, въпреки че това не е потвърдено независимо, предаде Би Би Си.

Според британската медия Русия казва, че е срещнала малка съпротива и твърди, че украинските въоръжени сили бягат масово, изоставяйки оръжията и позициите си.

Си Ен Ен показа коридорите на метрото в Харков препълнени с цивилни, които се крият от обстрел, докато руски танкове напредват към втория по големина украински град.

Руски военни колони, включващи транспортни камиони и танкове Т-72 навлизаха по шосето от южния руски град Белгород към Харков, показа телевизията. Според нея експлозии, очевидно от руски ракети и артилерийски снаряди, и имало в 16 украински града.

Американският президент Джо Байдън обмисля да изпрати още войски в Европа за отбрана на страните по източния фланг на НАТО, предаде още Си Ен Ен. 

Телевизията съобщи и че разузнавателни самолети на САЩ летят в страните от алианса съседни на Украйна, за да следят движението на войските.