Покрай важното събитие от деня - а именно - руската инвазия в Украйна, без реакция, остана едно изказване на военния министър Стефан Янев. Почти без реакция...

Рано сутринта Янев заяви: "Ако тръгнем от анализа на думите на Путин, той избягва думата "война". Ние фриволно я използваме, но в следващите дни вероятно ще се потвърди тезата, че руските действия ще са ограничени в някаква военна операция. Нека да не прекаляваме с тази реторика".

А вечерта, след закритото заседание на парламента, на което бяха изслушани ръководствата на службите за сигурност, влезе в обяснителен режим:

"Нарочно не говорим с войнствена реторика. Неслучайно цитирам Путин, който каза, че това е "специална операция". По този начин нито Путин, нито НАТО, затварят вратата за дипломацията."

Случващото се от ранни зори, по думите на министъра, било "сериозен въоръжен конфликт", но пък "винаги след жертвите има дипломация".

Днес, макар парламентът да бе зает четири часа да гледа бюджет 2022, докато представители на парламентарните групи и на управляващите, и на опозицията, се опитват да убедят БСП и "Възраждане" да се съгласят с думата "санкции" в единната уж декларация на Народното събрание, с която да се осъди инвазията на Русия в Украйна, депутатите от "Демократична България" (ДБ) Елисавета Белобрадова и Ивайло Мирчев, забелязаха сутрешното изказване на Стефан Янев. И разкритикуваха министъра.

"Много е важно да наричаме имената с истинските им имена. (...) Ако наричаме случващото се в Украйна "свада", "лек скандал", "недоразумение" по медии и от официални лица, няма да променим реалността", посочи Белобрадова, упоменавайки Янев.

"За някои български "държавници" със заешки сърца се оказва непреодолимо препятствие днес да изрекат думата "война". (...) Малко мъжество трябва и думата "война" ще може да бъде изречена дори от най-големите руски подлоги у нас". - написа и колегата й депутат Ивайло Мирчев.

Ето какво написа депутатката на ДБ в профила си като "Летящата козила Ерато":

"Добро утро, доколкото можем да си позволим подобно определение за утрото. 

"Разбирам, че министър Янев има колебания дали да наречем случващото се  в Украйна "война". Призовава ни да не бързаме да слагаме етикети. 

Не бързаме. 

Това, което ме притеснява и винаги ме е притеснявало, е осезаемото присъствие на Русия в България по един, как да го нарека, за да не слагам етикет... СПЕЦИФИЧЕН начин. 

В подобни моменти, към които е обърнал поглед целия свят, ние не можем да потъваме в приведена семантика, а да подкрепим Украйна без никакви колебания. 

Много е важно да не ни е страх да застанем на страната на правдата. Истинският патриот носи в сърцето си стойността на държавния суверенитет и цената на всеки сантиметър, който влиза в рамките на територията на една държава.

И е много важно да наричаме нещата с истинските им имена. 

Ако наричаме случващото се в Украйна "свада", "лек скандал", "недоразумение" по медии и от официални лица, няма да променим реалността. 

Ако не можем в свободната ни република с демократично управление да преодолеем страха си, за да наречем нещата такива, каквито са, тежко ни и горко при по-сериозна ситуация.

Инак, в Брюксел наричат това "най-мрачните часове за Европа от Втората световна война", а  президентът обяви, че над 4000 човека вече са потърсили убежище в България и нарече ситуацията "пълномащабна конвенционална операция на Руската федерация с всички сили и средства"

Дано успеем да сме адекватни в помощта си към всички граждани, потърсили помощта ни"."

Ето и какво написа Ивайло Мирчев:

"За някои български "държавници" със заешки сърца се оказва непреодолимо препятствие днес да изрекат думата "война".

Агресията на Русия срещу Украйна е война, не операция, не скаутски лагер, дори не е бой между футболни агитки. 

Малко мъжество трябва и думата "война" ще може да бъде изречена дори от най-големите руски подлоги у нас".

На фона на изслушването днес на шефовете на службите, което започна в 16 ч. в парламента, по-рано през деня депутатът съобщи и нещо любопитно. Службите ни са сгрешили в прогнозите си за руското нападение над Украйна:

"Преди дни прочетох в "секретно деловодство" секретните доклади на българското разузнаване за потенциална агресия на Русия срещу Украйна.

Единственото, което мога да кажа е, че се случи точно обратното на прогнозата на службите ни."

Депутатът от ДБ критикува и поведението на левицата и на "Възраждане", които отказаха да подкрепят текста от декларацията на Народното събрание, в който се посочва, че България подкрепя ЕС и НАТО в налагането на санкции на Руската Федерация.