Министерството на отбраната на Русия съобщи тази вечер, че в резултат на руските удари са изведени от строя 83 наземни обекта на военната  инфраструктура на Украйна, свалени са два украински бойни самолета Су-27, два Су-24, един вертолет и четири дрона "Байрактар ТБ-2", които са турско производство, предаде РБК.

Ведомството смята, че всички пред групировките войски задачи за деня са успешно изпълнени.

"В резултат на ударите на руските въоръжени сили 74 наземни обекта от военната инфраструктура на Украйна бяха изведени от действие. В това число 11 летища на ВВС, 3 командни пункта, базата на военноморските сили на Украйна", каза по рано говорителят на министерството Игор Конашенков, цитиран от Интерфакс.

„Унищожени са и 18 радарни станции на зенитно-ракетните системи С-300 и Бук-М1“, каза още той. "Бяха свалени боен хеликоптер и четири щурмови безпилотни летателни апарата "Байрактар ​​ТБ-2".

По думите му войсковите групировки на самообявилите се Донецка и Луганска народни републики в Източна Украйна продължават контранастъпателни действия срещу части на въоръжените сили на Украйна с огнева подкрепа от руската армия.

Нямаше независимо потвърждение на думите на Конашенков. Украинските медии съобщиха за успешно контранастъпление на украинската армия срещу силите на сепаратистите в Донбас.

Би Би Си събщи, че в покрайнините на украинската столица Киев се водят боеве, в които правителствените сили се опитват да си върнат контрола над военновъздушна база и летище, които руските десантчици превзеха днес следобед.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обеща, че силите на страната му ще превземат отново летището и ще отблъснат противника.

Пристанищният град Мариупол е под силен руски обстрел. Съобщава се за стотици експлозии, предаде още Би Би Си.

Британската медия цитира върховния комисар на ООН за бежанците, че над 100 000 души вече са напуснали домовете си в Украйна, като хиляди са преминали в Молдова и Румъния.

Вестник "Украйнская правда" цитира главнокомандващия на украинските въоръжени сили Валери Залужни, според когото цял руски разузнавателен взвод се е предал в сражение с украинците в района на Чернигов. 

Изданието помества снимка на пленения старшина Константин Буйничев от 74 мотострелкова бригада, който е цитиран да казва, че поделението му и било на учения близо до Украйна и войниците мислели, че ще се връщат у дома, когато узнали за настъплението срещу Украйна.

"Никой не мислеше, че ще убиваме. Не се готвехме да се бием, ние събирахме информация", е казал старшината според украинското издание. 

Плененият руски старшина Константин Буйничев. Снимка Фейсбук