Лидерите на страните от ЕС се споразумяха за налагането на нови санкции срещу Русия във финансовия, енергийния и транспортния сектори, предаде Ройтерс.

Новината дойде по-малко от час след започването на извънредния Европейски съвет в Брюксел, свикан заради руската военна операция в Украйна.

Европейските ръководители се разбраха и за вкарването на още руски представители в санкционния списък. Тази нощ в сила влязоха ограничителни мерки срещу близо 400 души, три банки и редица компании.

„Европейският съвет постигна съгласие за нови ограничителни мерки, които ще имат тежки и сурови последици върху Русия заради нейните действия“, се казва в изявление, цитирано от Ройтерс.

Санкциите включват също стоки с двойно предназначение, а също така контрол върху износа и неговото финансиране, визовата политика и нови критерии за вкарване в черния списък.

Мерките ще бъдат одобрени утре, на третия за седмицата Съвет „Външни работи“, каза по-рано върховният представител за външната политика Жозеп Борел. Процедурата е от компетенцията на Съвета на ЕС.

Същевременно Европейският съвет призовава за бързото изработване и приемане на пакет от нови индивидуални и икономически санкции, които да включват и Беларус заради съучастието и в агресията срещу Украйна. Това се съдържа в заключенията на срещата на върха, приети тази вечер.