НАТО е за конструктивни отношения с Русия, но тя трябва да следва принципите на международното право.

Това заяви анонимен представител на Северноатлантическия пакт, цитиран от ТАСС.

Според него в международното право влиза и правото на страните свободно да избират бъдещето си. Представителят не назова имена на държави, но най-вероятно той има предвид Украйна. Бившата съветска република отмени в началото на тази седмица своя извънблоков статут. Русия е категорично срещу това. Освен това, Москва анексира полуостров Крим и пристанището Севастопол. Проруски сепаратисти създадоха непризнатите от никого Донецка и Луганска народни републики в Югоизточна Украйна.

Изявлението бе направено няксолко часа, след като на официалния сайт на Кремъл бе публикувана новата редакция на военната доктрина на Русия, одобрена от президента Владимир Путин. Още в самото начало е обявено, че тя има отбранителен характер.

Като основни заплахи Москва посочи засилването на военния капацитет на НАТО и опитите за дестабилизиране на няколко региона. Главни вътрешни опасности са опитите за дестабилизиране на ситуацията в Русия и действията на терористи.

В документа са посочени общо 14 основни външни военни заплахи за Русия, включително подривната дейност на чуждестранни спецслужби и организации, нарастващата заплаха от екстремизма и тероризма в условията на недостатъчно ефективно международно сътрудничество в тази сфера, както и разпространяването на оръжия за масово поразяване, ракети и ракетни технологии.

Въведено бе понятието "неядрено сдържане". Става дума за поддържане във висока степен на бойна готовност на конвенционалните въоръжени сили. Русия обаче си запазва правото да използва ядрения си арсенал в случай на нападение срещу нея или съюзниците си в случай на "заплаха за самото съществуване на държавата". Терминът "превантивно нападение" не фигурира в доктрината, противно на твърденията на някои руски медии.

Същевременно стана ясно, че Владимир Путин няма да почива през всички предстоящи празници. Това съобщи говорителят му Дмитрий Песков.

След Нова година иде православната Коледа на 7 януари.

Все пак Путин ще посрещне 2015 година в тесен приятелски кръг. След почивка от 1-2 дни той отново ще започне да работи. Отказът от по-дълга почивка е продиктуван от ситуацията в страната.

Министрите също няма да имат дълга ваканция, увери Песков.

Путин ще запише новогодишното си обръщение както винаги на фона на Спаската кула в Кремъл, въпреки че в момента тя е в ремонт.