Сателити могат да станат мишени на руската армия, докато нахлува в Украйна. Това каза ръководителят на Националната разузнавателна служба на САЩ Кристофър Скоулез, цитиран от "LiveScience".

"Мисля, че виждаме доста ясно, че Русия е решена да направи каквото пожелае в Украйна и иска да спечели", посочи той. "Мисля, че е логично да се предположи, че доколкото те могат и доколкото смятат, че това няма да извади конфликта от контрола им, те ще го разширят и до космоса", добави Скоулез.

Въпреки че не направи конкретни прогнози за това какви мерки може да предприеме Русия, Скоулез отбеляза, че Кремъл вече извършва GPS заглушаване. Той призова операторите както на търговски, така и на правителствени сателити, да бъдат внимателни.

"Бих казал на всички, че важното е да се изключите и да гарантирате, че системите ви са защитени и че ги наблюдавате много внимателно, защото знаем, че руснаците са ефективни кибер актьори", отбеляза Скоулез. "И, отново, трудно е да се каже докъде ще стигнат, за да постигнат целите си. Но е по-добре да сте подготвени, отколкото изненадани."

Вече втори ден продължава руската офанзива в Украйна. По данни на западните спецслужби Москва иска да анексира столицата и да раздели Украйна на Източна и Западна.