В 14 ч започна евакуацията на български граждани от Одеса с автобуси, съобщиха за Клуб Z от Генералното консулство в Одеса. Днес са се събрали хора за два автобуса, въпреки че имаше готовност да потеглят общо три автобуса, обясни генералният консул Светослав Иванов. Причината е, че много от записаните живеят в отдалечени места и не са могли да стигнат до Одеса.

Утре от 11 ч ще има нов превоз за България.

Първите два автобуса чакаха на 10-километрова опашка на границата с Молдова и преминаха към 18 ч.

За Киев, където са се записали 363 българи за евакуация, пътуват 4 автобуса. В посолството ни в Украйна вече са настанени български граждани. 

"Посолството не е пряко заплашено, тъй като няма стратегически обекти наблизо, но има други заплахи – от цивилно население, други силови групи", съобщи зам.-министърът на външните работи Ирена Димитрова. 

Къде ще бъдат настанявани българите и украинските граждани бежанци, МВнР каза, че няма представа, защото не отговаря за това. Бил уреден с Министерството на здравеопазването опростен режим на влизане в страната, а съвместно с посолствата на Украйна, Румъния и САЩ в София било разговаряно за съдействие при преминаване на граничните пунктове. 

Довечера сградата на МВнР ще бъде оцветена в цветовете на знамето на Украйна.

От МВнР отново припомниха, че когато линиите на ситуационния център са заети, на гражданите дава сигнал свободно, и да бъдат търпеливи.