ЕС предлага да замрази активите на руския президент Владимир Путин и външния министър Сергей Лавров, стана ясно от думите на върховния представител за външната политика Жозеп Борел.

По-рано същото съобщи пред Ройтерс представител на Съюза. Това стана минути, след като президентът на Украйна Володимир Зеленски призова блока за по-бързи и по-силни стъпки срещу руското нахлуване в страната му.

Служителят добави, че посланиците на 27-те държави членки на ЕС са се съгласили - дори преди да бъде одобрена следващата вълна от санкции - в петък да замразят европейските активи Путин и Лавров.

„Лично аз съм много „за“, отговори Борел на журналистически въпрос дали Путин и Лавров ще бъдат в санкционния списък.

Той говори преди започването на извънредния Съвет „Вънни работи“, който трябва да одобри новия пакет от санкции.

„Не аз, а Съветът е важен. Имам предвид Съвета, който оглавявам. Мисля, че ако няма изненади и никой няма забележки – защото ни е необходимо единодушие – да, Путин и Лавров ще бъдат в списъка“, допълни Борел.

На последвалия въпрос дали това ще впечатли президента и външния министър на Русия върховният представител отговори:

„Това не е мой проблем.“

Но това няма да бъде достатъчно, продължи дипломат номер 1 на Европа. ЕС трябва да продължи да наблюдава случващото се и ще продължи да подготвя санкции при необходимост, в зависимост от поведението на Русия.

Борел изтъкна, че за първи път ЕС показва целия си капацитет със силен пакет от санкции, който ще включва лица на такова равнище.

"Движим се възможно най-бързо", каза пожелалият анонимност представител на ЕС и добави, че блокът може също значително да разшири списъка със санкционираните руски олигарси.

По-рано днес Зеленски призова Европа да спре да политиканства, докато силите на Москва напредват към Киев.

"Все още можете да спрете тази агресия. Трябва да действате бързо", каза той, добави, че забрана на руснаците да влизат в ЕС, отрязването на Москва от глобалната платежна система SWIFT и петролното ембарго трябва да бъдат поставени на масата.

Външните министри на ЕС се събраха днес следобед в Брюксел, за да обсъдят подробностите от новия пакет санкции - вторият за Съюза през тази седмица - който беше договорен на принципна основа от техните лидери на извънредна среща на върха, която се проведе в ранните часове на петък.

Лидерите на ЕС избраха да не ограничават руския внос на енергия или - след възражения от Германия, Италия и други - да извадят Русия от SWIFT.  Френският финансов министър Бруно льо Мер обяви, че премахването на Русия от SWIFT остава опция, но само като последна мярка.