Бившата германска канцлерка Ангела Меркел наруши мълчанието си и осъди агресията на Путин.  Тя атакува остро руския президент и подкрепи действията на наследника си на канцлерския пост Олаф Шолц.

"Това нападение на Русия над Украйна поставя нови разделителни линии в Европа след края на Студената война. За това мащабно нарушение на международното право няма никакви оправдания и аз го осъждам", заяви тя. "Мислите ми са с украинския народ, който преживява кошмарни часове и дни, както и при правителството и президента Зеленски"

Тя посочи и че всички усилия на германското правителство заедно с ЕС, Г7, САЩ и всички водещи икономически нации да се прекрати войната, предизвикана от Путин, имат пълната й подкрепа. И заяви, че следи развитието отблизо.

Меркел подчерта специално, че новата агресия на Русия засяга този път суверенитета на цяла Украйна. През 2014 година кремъл превзе Крим. Тогава Меркел настоя да не се затварят всички канали за преговори с Путин.

Германският президент Щайнмайер също призова Путин да спре агресията в тв обръщение днес. Путин нападна Украйна с "лъжливи поводи“, заяви президентът на Германия и настоя руският президент да прекрати инвазията.

В същото време военни експерти в Германия признаха, че от чисто военна гледна точка Русия вече печели тази война.  

"Според моята оценка нападението ще спре до дни, тъй като Русия ще спечели чисто военно“, заяви бригаден генерал Ерих Фад.

Той бе военен съветник на Ангела Меркел.