Западът заплашваше Русия, че ще я изключи от международната система за плащания SWIFT, но в крайна сметка не го направи. Защо?

Колебанието на някои членки на ЕС да прибегнат до тази мярка предизвика остри конфликти вътре в ЕС. Бившият председател на Европейския съюз и лидер на полската опозиция в момента Доналд Туск бе доста категоричен:

„Онези европейски правителства, които блокират по-строгите санкции срещу Русия, се опозориха!“

В туитър той посочва и кои са това – Германия, Унгария и Италия.

„Какво още трябва да се случи, за да се решим на истински мерки?“, попита възмутено и бившият държавен министър в Германия и член на Зелената партия Керстин Мюлер.

Германското правителство е подложено на сериозни критики заради отказа да подкрепи решение за изключване на Русия от SWIFT.

Други политици, като Юрген Тритин от Зелената партия, смятат, че изключването на Русия от SWIFT ще нанесе повече вреди на самия Запад, отколкото на Русия. Пред радио rbb той обясни:

„Трябва да внимаваме приетите мерки да не ни навредят повече на нас, отколкото на Путин. Приетият досега пакет от мерки ще има влияние и ще попречи така или иначе на руските банки да работят с Европа и САЩ, а руските държавни предприятия няма да могат да бъдат финансирани.“

Според Тритин това като ефект е същото и като изключването на Русия от SWIFT, но без негативните последствия за Европа.

Лидерът на ХДС Фридрих Мерц пък предупреди, че изключването на Русия от SWIFT ще бъде като атомна бомба за финансовите пазари.  

„Това е изключително тежко оръжие. Тази санкция няма да остане без последствия и за световните пазари. Но въпреки това, ако Еврокомисията предложи да се въведе и тази мярка, Германия не бива да казва “не“, смята Мерц. 

Противници на тази мярка пък посочват, че ако тя се въведе бързо, ще пострадат онези европейски фирми, които чакат плащания от Русия.

„На теория все пак ще са възможни някои трансгранични плащания. Би могло и за тях да се ползват факс и телекс“ ,заяви експертът на „Комерцбанк“ Йорг Кремер.

Кремер смята, че колебанията на някои членки на ЕС за тази мярка е свързана с високата зависимост от енергийния пазар. В крайна сметка Байдън призна, че европейците са се опълчили срещу въвеждането й. Освен това европейците не санкционираха всички руски банки. Причина за това е, че Европа ще продължи да купува газ от Русия.

„А затова трябва да може да се плаща по някакъв начин. И ако не става с банкови преводи, ще трябва да се ходи с куфари с пари до Москва“, каза Кремер.

Все пак още не е взето окончателно решение. Прави впечатление, че против са онези държави, които имат висока зависимост от руския газ – Германия, Италия, Унгария.

Страните, които не са толкова зависими като Франция и Великобритания, са твърдо за въвеждането на тази мярка.

В крайна сметка и министърът на финансите на Германия Кристиан Линднер вече заяви, че Берлин няма да се противопостави, но първо трябва ЕС единодушно да реши, че може да издържи на последствията.