Гражданите на Киев се готвят да отбраняват столицата си от обсадилите я руски войски. Властите раздадоха оръжие на киевчани, улиците на града са празни, по тях позиции са заели военни с бронирани машини.

Руският ракетен и артилерийски обстрел по украинската столица продължават, докато световните медии съобщават за тежки боеве край Азовско море и близо да северната граница с Беларус в Черниговски регион.

Висши американски военни, цитирани от Си Ен Ен, казаха пред журналисти днес, че Русия е съсредоточила една трета от въоръжените си сили в Украйна и все пак насъплението ѝ не се получава толкова бързо колкото в Кремъл са се надявали.

Разрушена руска реактивна артилерийска установка ГРАД край Харков. Снимка АП / БТА

 

Около 200 руски балистични и крилати ракети са били изстреляни по военни и  граждански цели, съобщиха от Пентагона.

Служител на американското отбранително ведомство отбеляза, че руските сили, които напредват към Киев "срещат повече съпротива", отколкото са очаквали. 

“Те не се придвижват към Киев толкова бързо, колкото са очаквали, че ще могат", каза служителят, цитиран от Си Ен Ен.

Телевизията предаде, че Полша е изпратила конвой с муниции за украинските въоръжени сили.

Има масивен руски десант на брега на Азовско море, близо до украинското пристанище Мариупол, каза висш представител на Пентагона пред репортери днес, предаде още Си Ен Ен.

Руснаците сега “стоварват хиляди морски пехотинци на брега там", каза той.

Руските войски пресякоха река Днепър в Южна Украйна след ожесточени боеве. Сега те има достъп до стратегически важния град Херсон, обявиха местните власти, цитирани от ДПА.

Врагът нападна със значителни сили и понесе тежки загуби, посочиха властите. В крайна сметка обаче защитниците на района загубиха контрола над него. 

Херсон, с население от почти 300 000 души, играе важна роля за защитата на пристанищния град Одеса, отбелязва ДПА.

Руските сили са обкръжили два града в Североизточна Украйна - Суми и Конотоп, съобщи агенция Укринформ, цитирайки представители на местните власти.

Според агенцията жителите на Сумска област биха могли да се отправят към Киев, но по пътя им към украинската столица вече има разположени пропусквателни постове на руските войски. Украинските сухопътни войски съобщиха, че след като са понесли тежки загуби, руските войски са били спрени край североизточния град Конотоп.

Настъпващите руски сили са поразили 211 украински военни цели, съобщи Интерфакс, като се позова на руското министерство на отбраната.

Междувременно съветник на президента на Украйна заяви днес, че страната е запазила контрола си върху територията, атакувана от руските сили.

"Идеята на Русия е да създаде хаос и да формира временна администрацията", заяви Михайло Подоляк. Като най-тежка той определи ситуацията  в градовете Харков, Суми и Юг, съобщи Ройтерс.

Премиерът на Украйна Денис Шмигал заяви, че правителството подготвя държавен заем в размер до 400 милиарда украински гривни (13,47 млрд. долара), емитиран постепенно под формата на военни облигации.

Публичност получи информацията, че хакери от съседна Беларус  взимат на прицел частни имейл адреси на украински военни "и свързаните с тях лица". В съобщение, публикувано във Фейсбук, украинският екип за реагиране при компютърни инциденти (CERT) информира, че хакерите използват имейли за кражба на пароли, за да проникнат в имейл акаунтите на украинските войници и са използвали компрометираните адресни книги, за да изпращат допълнителни злонамерени съобщения. CERT обвини група с кодово име "UNC1151" за хакерската акция като идентифицира членовете ѝ като базирани в Минск беларуските военни. Посолството на Беларус в Лондон не отговори веднага на искане за коментар, посочва Ройтерс. Украйна беше засегната от цифрови атаки както в навечерието, така и по време на руската инвазия, която започна вчера.