Двама депутати от Държавната дума призоваха Русия да прекрати войната с Украйна. Те са представители на Комунистическата партия - Михаил Матвеев и Олег Смолин. Любопитното е, че и двамата признават независимостта на сепаратистките региони Донецк (ДНР) и Луганск (ЛНР).

"Смятам, че войната трябва незабавно да бъде прекратена. Гласувайки за признаването на ДНР и ЛНР, аз гласувах за мир, не за война. За да може Русия да се превърне в щит, за да не се бомбардира Донбас, а не за да се бомбардира Киев", обяви първи Матвеев в публикация в Туитър.

Малко по-късно го последва Смолин, в много по-подробен анализ на ситуацията.

"Сгреших с прогнозите. За много години работа в дългосрочните прогнози практически не съм допускал грешка. В краткосрочните прогнози сбърках два пъти: през 1993 г. не вярвах, че Елцин ще извърши държавен преврат, а през 2022 г. - че Русия ще започне пълномащабни военни действия в Украйна".

Той отбелязва, че е очаквал в Донбас да се повтори "сценарият от Южна Осетия и Абхазия" и е останал изумен след началото инвазията. Смолин изрежда различни причини, поради които смята, че офанзивата е погрешно решение - икономическите щети върху обикновените граждани, липсата на гаранция, че Украйна действително ще се демилитализира и неговият ценностен принцип на "интелектуалец" - "военната сила да се използва в политиката само в краен случай".

Може би най-интересен е изводът му за бъдещите руско-украински взаимоотношения.

"Не се знае колко години, а по-скоро десетилетия ще минат, докато се възстановят приятелските отношения между нашите народи. Опитът на Чешката република е пример за това. Неслучайно нашите действия в Украйна бяха осъдени от чешкия президент Милаш Земан, който винаги е бил смятан за проруски." 

В края на изявлението си Смолин цитира строфа от песента на руския поет Булат Окуджава - "Давайте восклицать".

"Така че, след като сгреши веднъж, не греши отново".

След това депутатът добавя:

"Не искам отново да сгреша. Вече ще се въздържам от по-нататъшни прогнози".

А сега ви оставяме с безсмъртното произведение на Окуджава - "Давайте восклицать", цитирано от единия депутат-комунист: