Руският президент Владимир Путин нареди ново настъпление на руската армия в Украйна, след като бе задържал за известно време военните действия, каза Дмитрий Песков, прессекретар на президента на Руската федерация.

„Тъй като всъщност украинската страна отказа да преговаря, напредването на основните руски сили се възобнови днес следобед в съответствие с плана на операцията“, каза той пред репортери.

Песков каза още, че настъплението на войските е преустановено предния ден със заповед на Върховния главнокомандващ.

„Вчера следобед, във връзка с очакваните преговори с украинското ръководство, върховният главнокомандващ президентът на Русия разпореди да се преустанови настъплението на основните сили на руските войски“, каза той, отбелязвайки, че на много места продължават военните действия и има сблъсъци с групи от националисти.

Руският президент Владимир Путин обяви началото на специална военна операция в Украйна сутринта на 24 февруари.

Руското министерство на отбраната междувременно съобщи, че режимът в Киев масово и неконтролируемо разпространява автоматично стрелково оръжие, гранатомети и боеприпаси на жителите.

Участието на цивилното население във военните действия от страна на националистите неминуемо ще доведе до инциденти и жертви, казаха от министерството.

„Призоваваме народът на Украйна да бъде съзнателен, да не се поддава на тези провокации на киевския режим и да не излага себе си и близките си на ненужни страдания“, казаха от Министерството на отбраната в Москва.