Полша настоя Германия да се включи с повече помощи за Украйна. Днес в Берлин е полският премиер Матеуш Моравецки. Той директно обвини Германия в егоизъм и мисъл само за себе си.

"Германия трябва да преодолее своя егоизъм и да предложи реална помощ на Украйна", каза той преди срещата си с Шолц и литовския премиер Гитанас Науседа.

Тримата лидери ще обсъждат санкциите срещу Русия.

Досегашната военна помощ – 5000 каски, е далеч от това, от което Киев има нужда за самозащитата си, посочи още полският премиер.

"Каква е тази помощ? Това е виц. Дойдох в Берлин, за да апелирам към съвестта на германското правителство и най-сетне да се съгласи на по-твърди санкции", каза той.

Премиерът на Полша обсъди и спиране  ина двата газопровода – „Северен поток“ 1 и 2. Първият газопровод е важен за газовите доставки в Германия, а вторият бе спрян преди пускането му в дейност.

Орбан: Няма да блокираме никакви санкции. Това е война - трябва да сме единни

Унгария ще подкрепи всички санкции на Европейския съюз срещу Русия и няма да блокира нищо.

Това обяви днес унгарският премиер Виктор Орбан, цитиран от Ройтерс.

"Унгария заяви ясно, че подкрепя всички санкции - няма да блокираме нищо и ще приемем и подкрепим това, което бъде прието от премиерите на страните членки на Европейския съюз", каза унгарският премиер. "Време е да бъдем единни, това е война", изтъкна той.