Световните спортни организации, най-големите клубове и личности реагират на руската инвазия в Украйна. 

Подобно на политиката и икономиката, Русия търпи все по-голяма изолация по отношение на домакинството на мачове и турнири. А също така институции и отбори прекратяват договори с руски компании.

Скоро руският спорт може да се окаже тотално изолиран. Припомняме, че на Олимпийски игри и Световни първенства, например в леката атлетика, Русия се представя не с името си, флага и т.н. - заради наказанията за допинг скандалите, разкрити след Зимните игри "Сочи 2014".

Ето какво се случва в спорта в последните дни.

Футбол

Санкт Петербург загуби финала на Шампионската лига, който за трета поредна година ще се играе на стадион, различен от предварително определения. На 28 май сблъсъкът за титлата на европейския клубен футбол ще е на “Стад дьо Франс” в Париж. Говорителят на "Кремъл" Дмитрий Песков осъди решението.

УЕФА също така реши руските и украинските отбори да домакинстват на неутрален терен в евротурнирите.

Очаква се подобно решение за плейофите за Световното в Катар, за които Русия домакинства на Полша, а при победа отново ще играе у дома в решителния плейоф. ФИФА още изчаква, но вече се натъкна на проблем - поляците обявиха, че ще бойкотират мача. Шведите се присъединиха малко по-късно. Не е изключено да бъдат подкрепени и от Чехия, другият отбор в тази група на баражите в Зона Европа.

Би Би Си информира, че УЕФА обсъжда с адвокатите си прекратяване на договора с “Газпром”. Компанията е дългогодишен партньор на футболната централа, като символите й се появяват на всички мачове от Шампионската лига.

“Газпром” годишно налива по 50 милиона евро в УЕФА по силата на този контракт, твърди британската обществена медия.

Стадион "Газпром" ("Крестовски") в Санкт Петербург.

Германският “Шалке 04” премахна логото на “Газпром” от екипите си и го замени с името на клуба.

“Манчестър Юнайтед” пък вече прекрати договора си с руския национален превозвач “Аерофлот”. Той бе подписан през 2013 г. и подновен две години по-късно, като изтичаше догодина. Стойността на последната сделка бе за около 30 милиона паунда.

Британски медии отново подеха темата за това, че Роман Арбамович може да продаде “Челси”, след като на Острова се чуват приказки да му бъде оказван натиск. През 2018 г. той получи отказ за подновявяне на визата му и оттогава не е стъпвал в Обединеното кралство.

Въпреки това си запази клуба, превърнал в гранд с парите си. Междувременно в събота вечерта милиардерът обяви с официално съобщение, че се оттегля от "управлението и грижите на клуба", прехвърляйки ги на тръста, който се занимава с фондацията му. Това все още не означава, че го продава.

А все повече мачове по цял свят започват с надписи и призиви войната да спре. Правят го също клубове, играчи и треньори в социалните мрежи, на сайтовете, стадионите си и т.н. “Уембли” бе оцветен в цветовете на Украйна.

Началото поставиха "Наполи" и "Барселона" в Лига Европа. Пример, подет от десетки други тимове.

Формула 1

Гран При на Русия отпадна от календара на тази година, то бе предвидено за 25 септември. Решението бе взето от Световната автомобилна федерация (ФИА) и Ф1.

Часове преди това пилотът на “Астън Мартин” и четирикратен световен първенец Себастиан Фетел заяви, че няма да стартира в Сочи.

Тимът на “Хаас”, спонсориран от руския олигарх Михаил Мазепин чрез компанията му “Уралкалий”, свали логото й и цветовете на руския флаг от болидите си на тестовете край Барселона. Така колите бяха бели. Твърди се, че отборът ще скъса договора с Мазепин, което ще означава и раздяла със сина му Никита. Поне от видяното през миналата година стана ясно, че единствено парите на бащата държат Никита Мазепин в “Хаас”, а оттам и във Формула 1.

Освен с посредственото си и на моменти безрасъдно каране, той си спечели име и със скандали извън пистата

Хокей на лед

Ръководното тяло на Международната федерация по хокей на лед ще се събере идната седмица, за да обсъди отнемане на Световните първенства за младежи и мъже на Русия догодина. Техни домакини трябва да са съответно Нижни Новгород и Санкт Петербург. 

Босът на централата, канадецът Люк Тардиф, потвърди, че тази възможност ще бъде разгледана.