По линия на Министерство на отбраната Украйна е поискала от България снаряди, мини, в това число и морски, защитни жилетки, каски, средства за свръзка, медицински автомобили. Това обяви по БНТ посланикът на Украйна в България Виталий Москаленко. Това далеч не са единствените молби за помощ от страна на Киев.

Към Министерството на външните работи е подаден цял списък с материали за оказване на хуманитарна помощ.

„Вече имах няколко обаждания от съответните институции, в това число и от Министерство на земеделието и няколко други институции, което показва, че има желание и намерение да бъде оказана хуманитарна помощ“, заяви Москаленко.

По думите му в страната му няма паника, както и големи потоци бежанци. Повечето украинци остават на място и се подготвят да вземат участие като доброволци.

Борбата предстои и вероятно ще е дълготрайна, но украинците ще воюват за своята родина“, категоричен бе посланикът.

Украйна има подкрепата на демократичния свят, която се изразява и във въоръжение и финансова помощ, но има известно разочарование от това, че наложените санкции не са тежки и достатъчно твърди.

„Очакваме час по-скоро по-тежки санкции. Изключването от SWIFT системата на Руската федерация е въпрос за нашето съществуване и инструмент, който да принуди Путин да спре терористичните атаки“, заяви посланик Москаленко.