Президентът Владимир Путин нареди днес да бъдат приведени в бойна готовност на "силите за сдържане" на Русия, предаде ТАСС.

Според френската информационна телевизия Бе Еф Ем под този термин трябва да се разбират сили, които могат да включват ядрено оръжие.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг определи заповедта на руския президент като "опасна реторика".

"Висши длъжностни лица на водещи страни от НАТО допускат агресивни изявления срещу нашата страна, затова нареждам на министъра на отбраната и на началника на Генералния щаб да прехвърлят възпиращите сили на руската армия в специален режим на бойно дежурство", заяви Путин, цитиран от ТАСС, днес на среща в Кремъл с министъра на отбраната Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб на руските въоръжени сили Валерий Герасимов.

„Слушам!”, отговориха Шойгу и Герасимов.

Руският опозиционен сайт "Медуза" предполага, че става дума стратегическите сили за сдържане. На сайта на Министерството на отбраната на Руската федерация е посочено, че в тях влиза и ядрено оръжие.

По време на изявлението на Путин посланичката на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфилд даваше интервю пред Си Би Ес. Тя коментира накратко заплашителната мярка на руския държавен глава.

"Това означава, че президентът Путин продължава да ескалира тази война по начин, който е напълно недопустим и ние трябва да продължаваме да пречим на неговите действия по най-силния възможен начин", сподели тя.

„Както забелязвате, тази заповед на президента Путин дойде малко, след съобщението за двете делегации, готови да се срещнат. И ние виждаме това съобщение, тази заповед, като опит за повишаване на залозите и за оказване на допълнителен натиск върху украинската делегация“, каза украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба на брифинг в Киев.

„Но ние няма да се поддадем на този натиск“, добави той и посочи, че украинските власти са готови „да чуят какво има да каже Русия“.

"Ще им кажем какво мислим за това. И това, което сме готови да обсъдим, е как да спрем войната и окупацията на нашите територии. Точка", каза външният министър.

Кулеба каза, че решението на Путин „да приведе ядрените си оръжия в повишена готовност е пряка заплаха за нас. Имам много просто послание. Това ще би било катастрофа за света, но няма да ни пречупи“.

Руските сили за сдържане са съвкупност от единици, чиято цел е да възпрат нападение срещу Русия, "включително в случай на война с използване на ядрено оръжие", според сайта на руското Министерство на отбраната. Тези сили са оборудвани с ракети, стратегически бомбардировачи, подводници и надводни кораби, отбелязва Бе Еф Ем.

От отбранителна страна те включват противоракетен щит, системи за управление на пространството, противовъздушна и противосателитна отбрана, предаде френският телевизионен канал.

Столтенберг: Ще пратим още сили в Европа

Заповедта на Путин за привеждане в повишена бойна готовност на силите за възпиране на неговата страна, включително ядрените оръжия, е част от „опасна реторика“, каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг днес, цитиран от Си Ен Ен.

„Ако комбинирате тази реторика с това, което правят на място в Украйна, водят война срещу независима суверенна нация, извършват пълномащабно нахлуване в Украйна, това добавя към сериозноистта на ситуацията“, продължи той. „Това е причината и да оказваме подкрепа на Украйна, и през последните седмици и месеци значително увеличим присъствието на НАТО в източната част на алианса. САЩ, но и европейските съюзници сега засилват присъствието си с повече войски, повече кораби, повече самолети, защото трябва да осъзнаем, че сега сме изправени пред новото нормално за нашата сигурност."

Столтенберг каза, че това е „само началото на адаптацията, която трябва да направим като отговор на една много по-агресивна Русия“.