"Конфликт" и "военна офанзива", който не може да бъде разрешен със санкции, които може да ударят и страната ни, а само с дипломация. България не може да изпраща на Украйна военна техника, само хуманитарна помощ и решение за първото не е било взимано. Има ембарго от ЕС (каквото очевидно не важи за някои държави членки, които вече пращат военна помощ на Украйна, б.р.).

Така лидерката на БСП - по съвместителство и икономически вицепремиер и министър - Корнелия Нинова обобщи позицията на партията си относно войната, която Русия води в съседната си държава. Днес социалистическата партия проведе пленум, решенията от който, по думите на Нинова, били приети с абсолютното мнозинство от 104 гласа "за".

Първо, лидерката на социалистите обяви, че стъпвайки на историята и традициите на партията, "БСП в цялата си история е била партия на мира" (подробности като това дали е правоприемник на БКП и за Народния съд, напр., не се споменаха, б.р.).

После Нинова посочи, че БСП осъждала "ескалацията на конфликта и военната офанзива" на Русия в Украйна. Но международната общност трябвало да сложи край на международните стандарти. Какво има предвид под това, Корнелия Нинова не уточни. 

После соцлидерката пак заяви, че БСП не подкрепя налагането на санкции срещу Русия. Както е известно, тя, както и определяната като русофилска партия "Възраждане", не подкрепиха в тази й част общата декларация на Народното събрание, с която да се осъди инвазията в Украйна. По искане на левицата, след цял ден совалки и личните молби на премиера Кирил Петков, левицата предложи точките от декларацията да се гласуват една по една, за да може се въздържи по отношение на санкциите.

Лидерката на социалистическата партия опита да обясни мотивите така: едно, че санкциите в миналото не довели до очаквания резултат, второ - че можело да рефлектират върху българската икономика.

На въпрос как тогава може да бъде спрян Владимир Путин, Нинова обяви, че левицата настоявала за незабавно спиране на военните действия от страна на Русия и последваща дипломация. Такива информации вече имало - буквално се търсело само мястото на срещата между двете страни. Навярно Корнелия Нинова визира последното съобщение на украинския президент Володимир Зеленски в профила му във фейсбук, че е съгласен на мирни преговори, като по-рано Зеленски отказа мястото да е Беларус.

Тя обаче не спомена и разпореждането на Путин към армията - да подготви стратегическите сили за сдържане, в които влиза и ядреното оръжие.

Вече като икономически министър Нинова отрече и някои "спекулации" - че правителството е дало съгласие за военна помощ за Украйна. Такива информации имаше по-рано през деня, тръгнали от интервю на украинския посланик у нас Виталий Москаленко за бТВ. Той посочи, че България ще помогне със снаряди и патрони, които ще бъдат доставени по въздушен път - през Полша.

За втори път Нинова опровергава български износ към Украйна. Първият път беше няколко дни преди нахлуването на руската армия на украинска територия, когато руската агенция ТАСС съобщи за гранатомети, произведени в българския оръжеен завод "Арсенал", използвани срещу проруските сепаратисти в Донбас.

"Правителството не е взимало такива решения", заяви днес Нинова.

И подчерта, че Междуведомствената комисия за експортен контрол и разпространение на оръжията за масово унищожение, имала принципно решение да не изнася оръжия за Украйна, взето след подписването на Минските споразумения. 

Икономическата министърка се позова и на регламент на Съвета на ЕС от юли 2014-а, въвеждащ ограничителни мерки, което Нинова определи като на практика "ембарго" за износ към Украйна. Не стана ясно как Германия и Полша, например не са повлияни от това "ембарго" и обещаха военна помощ на Киев.

На последно място, лидерката направи препратка към исканията за отмяна на честванията на 3 март и преосмисляне на това кой е най-значимият национален празник на България. Събитията в Украйна не трябвало да се ползват за "злоупотреба с историческата памет", заяви тя.