Ватикана е готов да помогне на Русия и Украйна да поемат по пътя на диалога, заяви в интервю, публикувано днес във в."Република" , държавният секретар (шеф на правителството) на града-държава кардинал Пиетро Паролин, цитиран от ТАСС.

"Убеден съм, че все още има място за преговори. Никога не е твърде късно, защото единственият разумен и конструктивен начин за разрешаване на различията е чрез диалог, както папа Франциск никога не се уморява да повтаря", каза той. 

Вчера израелският министър-председател Нафтали Бенет предложи услугите си като посредник между воюващите страни в разговор с руският президент Владимир Путин. 

Кардиналът отбеляза, че „необходимо е да се говори, за да се знаят и разберат всички причини докрай“. „Когато спрат да говорят и да слушат, те започват да гледат на другия с подозрение и да се обвиняват. Развитието през последните години, особено последните седмици, е белязано от взаимна глухота, което доведе до открит конфликт. Очакванията на всяка страна и нейните права трябва да бъдат обект на общо разсъждение, като се вземе предвид изборът на гражданите и се зачита международното право. Има много примери в историята, които потвърждават, че това е възможно", каза Паролин, цитиран от официалната руска агенция.

Тя припомня, че по време на традиционна неделна проповед на площад Свети Петър Франциск призова за солидарност с украинския народ чрез пост и молитва на 2 март и за прекратяване на войната. В петък понтифексът, в нарушение на всички протоколни процедури, лично отиде до руското посолство във Ватикана, което се намира недалеч от папския град-държава. Както каза руският посланик във Ватикана Александър Авдеев (бивш посланик в България и бивш зам..министър на външните работи), „Франсис искаше лично да попита какво се случва в Донбас и Украйна“.