Президентът на Украйна Володимир Зеленски се обърна днес към Европейския съюз с молба за спешно приемане на Украйна в общността по специална процедура, която той не уточни.

Зеленски направи видеообръщение в приложението "Телеграм" непосредствено преди началото на преговорите между руска и украинска делегация на границата между Беларус и Украйна.

"Обръщаме се към Европейския съюз с молба за незабавно присъединяване по нова специална процедура. Благодарни сме на партньорите за това, че са с нас, но нашата цел е да бъдем заедно с всички европейци и главно да бъдем равни", каза президентът на Украйна.

"Уверен съм, че това е справедливо, уверен  съм, че го заслужихме, уверен съм, че това е възможно", добави Зеленски. 

В същото време Зеленски изрази сърдечна благодарност на Румъния и лично на нейния президент Клаус Йоханис за "значителния им принос за отбранителните способности" на Украйна и за подкрепата им за украинската амбиция за присъединяване към ЕС.

Малко след призива на Зеленски гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис написа в Туитър: 

"Пълна солидарност с президента Зеленски и с народа на Украйна. Приветстваме избора на Украйна за ЕС, те са един от нас".

Въпросът за процедурата за приемане не е от компетенцията на Европейската комисия и няма какво да коментираме, заяви говорителят на ЕК Ерик Мамер.

Приемането на една страна в ЕС се решава с единодушие от държавите членки и одобрението на Европейския парламент.

Ситуацията с Украйна е безпрецедентна - ЕС никога досега не е приемал нови членки по специална ускорена процедура.