"Засега това казваме".

Това заяви вицепремиерката и лидерка на БСП Корнелия Нинова пред бТВ. Така тя отговори на въпрос възможно ли е БСП да напусне правителството и управляващата коалиция заради различията, които има с останалите партии по повод войната в Украйна. От думите й стана ясно, че засега БСП остава в кабинета.

"Всяка държава сама си преценява".

Това пък каза Нинова на въпрос възможно ли е България да остане единствената страна, която да не изнесе оръжие за Украйна.

"За нас това, което става в Украйна е война. Решението на конфликта е в спиране на военните действия и преговори. Ние сме против санкциите срещу Русия, те не водят до ефекта, заради който се налагат. Стокообменът на Русия се е повишил. От тези санкции страдат народите.

Призоваваме всички да не използват съвременните събития, за да се отричаме от собствената си история. В руско-турската война са участвали и руснаци, и украинци. Не можем да се отречем от собствената си история", каза още Нинова.

И допълни, че "нито един детайл не е изнесен за Украйна".

Нинова разказа, че преди 2-3 седмици военният министър Стефан Янев, чиято оставка бе поискана от премиера Кирил Петков днес, е внесъл предложение да бъдат допуснати на българска територия войски от други натовски държави. И 4-мата министи от БСП са гласували "въздържал се".

Другите министри обаче са гласували "за".

"Ще видим дали ще има (войски от други натовски държави у нас - б.р.)".

Това изтъкна Нинова и допълни, че носи отговорност за БСП. 

"Как ние виждаме българския национален интерес? Ние помагаме с хуманитарна помощ. Дирекното изнасяне на оръжие е пряко включване във войната. Искаме мир, искаме да спрат и двете страни", каза Нинова.

Тя допълни, че партньорите в коалицията уважават мнението на БСП.

"В този момент да падне правителството е безкрайно безотговорно към България. Безотговорно е. Оставям партийните интереси на страна. Общият интерес е по-малко емоции, разумни решения", каза Нинова.

И допълни, че БСП ще гласува "против" или "въздържал се" за износ на оръжие за Украйна. А тя самата като министър няма да подпише подобно решение ако зависи от нея.

"Това са юридически въпроси. Заявявам политическа позиция. Тя е по-важната", обясни Нинова.

Тя допълни, че Янев е министър на "Продължаваме промяната" и според коалиционното споразумение право на тази формация е да го смени. Нинова изтъкна, че е не е чувала Янев да е против санкциите, за разлика от БСП.