"Разговорите и разпитите на непълнолетните са проведени в присъствието на инспектор от Детска педагогическа стая. След приключване на работата със свидетелите едно от децата е предадено на родител, а другото пожелало да си тръгне само, без да бъдат уведомявани родителите му."

Това пишат от МВР във второ поред съобщение, свързано с акция пред Паметника на Съветската армия (наричан и МОЧА - Монумент на окупационната Червена армия, б.р.) в София.

След инцидент около паметника, трима непълнолетни се озоваха доведени в районното. Става ясно, че вътрешната дисиплинарна проверка, наредена от главния секретар, продължава.

Важно е да се отбележи, че става въпрос за петък, 25 февруари.

По фактологията:

"Около 15 часа в Първо РУ е получен сигнал за покачил се паметника на Съветската армия, който с черен маркер изписал букви на латиница по фасадата на монумента. На място са установени 16-годишен младеж,  осъществил деянието, и момиче и момче на същата възраст."

Според полицията двете деца - очевидци, са били "поканени" в районното и непрекъснато са поддържали контакт с родителите си. А "извършителят" е задържан с полицейска мярка до 24 часа.

Днес инспектор е опитал да се срещне с ръководството на училището, но те... не са откликнали,.

Ето и оригиналното ъсобщение на полицията:

Продължава работата по разпоредена от директора на СДВР дисциплинарна проверка

На 25 февруари, около 15 часа в Първо РУ е получен сигнал за покачил се паметника на Съветската армия, който с черен маркер изписал букви на латиница по фасадата на монумента. На място са установени 16-годишен младеж,  осъществил деянието, и момиче и момче на същата възраст, които го придружавали и наблюдавали. 

За изясняване на ситуацията другите двама са били поканени в Първо РУ и с тяхно съгласие транспортирани от полицейски екип до районното управление, където останали около 2 часа. Двете деца са били в непрестанна връзка с родителите си по мобилните телефони, което е потвърдено днес и от единия родител, отзовал се на среща с директора на СДВР. Непълнолетният извършител е задържан с полицейска заповед до 24 часа.

Разговорите и разпитите на непълнолетните са проведени в присъствието на инспектор от Детска педагогическа стая. След приключване на работата със свидетелите, едно от децата е предадено на родител, а другото пожелало да си тръгне само, без да бъдат уведомявани родителите му.

На  отправената за днес покана от директора на СДВР към ръководството на учебното заведение, където младежите  учат и родителите им, се отзова родител само на едно от децата. Остава уговорката срещата  да бъде проведена в някой от следващите дни.

Работата по  образуваното досъдебно производство продължава. В хода на разследването се изпълняват указанията на наблюдаващ прокурор от СРП. 

Същевременно, както вече съобщихме, директорът на СДВР ст. комисар Калоян Милтенов разпореди дисциплинарна проверка за действията на полицейски служители, ангажирани в охраната на протестни действия в петък в столицата. Проверката ще изяснява обстоятелствата, свързани с довеждането на тримата младежи в районно управление. В случай, че се установи превишаване на правомощия, на униформените ще се търси дисциплинарна отговорност.